Izgubljena kineska raketa uskoro pada na zemlju, evo gdje bi mogla da se sruši

1 10

Dio rakete kojom je lansiran prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe, past će na zemlju oko 10 maja, ali još uvijek nije poznato na kom dijelu planete.

Jezgro rakete visoko 30 metara rakete “long marč 5B” lansiralo je modul “Nebeska harmonija” u Zemljinu orbitu 29. aprila, prenosi Gardijan. Zatim je “long marč 5B” ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.

– To potencijalno nije dobro. Posljednji put kada su lansirali ovu raketu njeni veliki metalni djelovi letjeli su nebom i oštetili nekoliko zgrada u Obali Slonovače. Većina je sagorjela, ali su ogromni djelovi metala pali na zemlju. Srećom, niko nije povrijeđen – naveo je Džonatan Mekdauel, astrofizičar sa Univerziteta Harvard.

Dio rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na sat na visini od više od 300 kilometara.

Tokom vikenda, visina objekta je pala za 80 kilometara, a prema amaterskim osmatranjima, dio rakete se okreće i nije pod kontrolom.

Zbog toga nije moguće predvidjeti gdje će pasti kada ga atmosfera povuče na dolje, ali Mekdauel je naveo da će objekat najvjerovatnije pasti u more, pošto okeani pokrivaju oko 71 posto planete.

IZVORAvaz
Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakOdobren prvi kukac za hranu u EU: Može se koristiti za burgere