Izlazak policije na teren zbog manjih udesa koštat će 100 KM

policija stop velika 850x400 1
Foto: Ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza za drumski saobraćaj Republike Srpske Dragan Stanimirović rekao je za RTRS da je izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja predviđeno da je lice koje traži izlazak policije na teren u slučaju saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom, dužno da plati 100 KM.

– Izlazak policije se naplaćuje u slučajevima kada se radi o manjoj materijalnoj šteti, odnosno šteti do 500 KM. U takvim slučajevima nema potrebe za izlaskom policije na teren jer su učesnici dužni da popune Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi koji su obavezni imati u svom vozilu. Samim tim ne opterećuju saobraćajnu policiju i ne stvaraju gužve u saobraćaju – rekao je Stanimirović.

On je dodao da to nije u dovoljnoj mjeri zastupljeno, te da je cilj Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja da se plaćanjem izlaska policije na teren podstakne popunjavanje Izvještaja.

Nacrt ovog zakona predviđa i regulisanje upotrebe ličnih prevoznih sredstava poput trotineta, bicikala i haverborda.

Postojeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS usvojen je 2011. godine gdje su u prethodnom periodu uočeni određeni nedostaci nedorečenosti. Stanimirović ističe da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske regulisao ovu materiju na najbolji mogući način.

– Dosta rada i truda je uloženo u prethodnom periodu da ovu materiju regulišemo na najbolji mogući način, koja nigdje u regionu nije definsana – napominje Stanimirović.