AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Izložba satova i drugih ličnih predmeta pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica i drugim grobnicama, pod nazivom “Kad je vrijeme stalo”, otvorena je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Na otvaranju izložbe istaknuto je da je cilj izložbe da posjetioca upozori na to vrijeme kada su ubijane žrtve čiji su predmeti pronađeni, ali i na činjenicu da vrijeme utječe na sve pa tako i na zaborav.

Koautor izložbe Mujo Begić rekao je da su izložbom željeli vartiti žrtvama dostojanstvo i odati posebnu počast svim nevino ubijenim.

rat-sat

Dodao je da su satovi često bili prvi predmeti koji su pronalaženi prilikom ekshumacija, te da je to bio slučaj i pri iskopavanju posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Tomašica.

Drugi autor Edis Vojić naglasio je da je historija učiteljica života, ali da nas ona neće ničemu naučiti ako pred njom budemo zatvarali oči.

Naveo je da je izložba ujedno i poruka mira, potrebe za suživotom i nade u bolju budućnost.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović pojasnio je da su predmetni satovi važni jer su često jedina preostala uspomena porodicama žrtava, ali i dokazni materijal na suđenjima za ratne zločine.

Organizatori izložbe su Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Historijski muzej BiH.

Izložba je otvorena narednih mjesec dana.