Izložba Murata Jašarevića: 40 godina umjetničkog rada

U Muzeju grada Zenice danas je svečano otvorena izložba zeničkog fotografa Murata Jašarevića. Izložba je retrospektivnog karaktera i njom obilježava 40 godina umjetničkog rada, javlja reporeter novinske agencije Patria.

– Murat Jašarevič je jedan od rijetkih fotografa koji je na svoj specifičan način,bilo da se radi o motivu ili tehnici, zabilježio vrijeme u kojem je živio, pejaže bosanskih krajolika, portreta običnog svijeta. Kako se fotografijom počeo baviti veoma rano, on je i kao profesionalni fotograf ostajo jedan od rijetkih koji je opstao u svijetu umjetničke fotografije – izjavio je Ozren Božanović predsjednik Foto saveza Bosne i Hercegovine.


Murat je do sada imao 13 samostalnih izložbi, a učestvovao je na 198 kolektivnih. Izlagao je 494 autarska rada sa kojima je obišao cijeli svijet. Najznačajnije priznanje je Kup Maršala Tita koji je dva puta osvojio. Murat Jašarević je nosilac najvišeg umjetničko zvanja majstor fotografije Foto saveza Bosne i Hercegovina (AUF) od 1995. godine.