Izmijenjen Zakon o Jedinstvenom matičnom broju

Izmijenjen Zakon o Jedinstvenom matičnom broju

Protesti JMBG

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je bez rasprave i po hitnom postupku usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMB).

Na sjednici je za zakon glasalo deset delegata, a dva su bila ‘protiv’toga.

Ovim pomenutim zakonom čije je ranije neizglasavanje bilo i povod za demonstracije pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH 5. juna, registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom.

Podsjećanja radi, građani Sarajeva, ali i cijela Bosna i Hercegovina nekoliko dana poslije,pa i cijeli svijet, tačnije, 5. juna su počeli sa protestima ispred Parlamentom, prosvjedujući zbog malene, teško bolesne djevojčice koja nije mogla na liječenje u Njemačku jer nije imala JMB, pa nije mogla dobiti pasoš, niti tako mogućnost liječenja.

Tačnije, JMB bolesna djevojčica nije mogla dobiti jer bh. politika nije bila u stanju da u godini dana primijeni odluku Ustavnog suda BiH o Zakonu o JMB: delegati iz RS-a tražili su da se iz Zakona uklone dvojni nazivi određenih općina u ovom entitetu, sud je njihov zahtjev usvojio, a vlast nije reagovala sve do protesta.

Kako se prenosi, ukupno je predviđeno devet registracionih područja i to tri u Republici Srpskoj, jedan u Brčko distriktu i pet u Federaciji BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je prije te tačke dnevnog reda usvojio uz to i bez rasprave i po hitnom postupku Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH po hitnom postupku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica