3e47bdfe7b912213cbd5d08d84252fcd
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Nezaposleni demobilisani borci koji su povratnici u RS, kao i oni koji žive u Brčko distriktu, nezaposlene supruge umrlih boraca koje imaju 57 i više godina, još će čekati na uvođenje u pravo za egzistencijalnu novčanu naknadu jer još nisu usaglašene izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kojima se tretira ova oblast.

FIXGEHALT

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, za Faktor je rekao kako je za kraj augusta, ili početak septembra, predviđen sastanak na kojem će se govoriti o izmjenama više boračkih zakona.

Izmjene Zakona će se predati Vladi FBiH

Dodaje kako se nakon toga može očekivati definitivno usaglašavanje izmjena Zakona o demobilisanim borcima.

LIDER

Podsjećamo, za sada egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa primaju nezaposleni borci sa 57 i više godina i ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Sa kantonalnog nivoa pravo na mjesečnu novčanu naknadu imaju nezaposleni borci mlađi od 57 godina, i to u Kantonu Sarajevo ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u vojsci, dok je u ostalim kantonima po mjesecu tri-četiri KM.

– Planiran je sastanak sa kantonalnim ministrima za pitanja boraca i direktorima uprava za pitanja boraca krajem augusta ili početkom septembra, na temu izmjena svih zakona iz branilačke oblasti jer imamo podijeljenih nadležnosti. Izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica će definitivno biti usaglašene nakon tog sastanka i predate Vladi Federacije – rekao nam je Terzo.

Upitali smo, s obzirom na važnost izmjena o kojima ovisi više od 2.000 osoba, kakve su šanse da taj zakon ide sam u parlamentarnu proceduru, da ne ide u paketu sa Zakonom o osnovnim pravima boraca i Zakonom o dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Pravo na novčanu naknadu bez obzira na godine

– Ja bih iskreno volio da svi zakoni idu pojedinačno. Stav Koordinacije boračkih udruženja je da sve ide u paketu – rekao nam je Terzo.

Nezaposleni borci-povratnici u RS, borci koji žive u Brčko distriktu, prema predloženim izmjenama Zakona o demobilisanim borcima imali bi pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu bez obzira na godine. S obzirom na to da bi se isplaćivala sa federalnog nivoa, iznosila bi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Dakle, ukoliko je neko bio, primjera radi, 42 mjeseca u Armiji RBiH (tri i po godine), njegova mjesečna naknada bi iznosila 210 KM.