Izmjene zakona kojim bi se osiguralo finansiranje izbora već godinu dana na čekanju

Izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH usvojene su prije godinu dana u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a kako saznaje Klix.ba, Dom naroda trebao bi razmatrati prijedlog izmjena zakona u ponedjeljak 28. maja, koje bi omogućile finansiranje izbora bez obzira na to da li je budžet na državnom nivou usvojen.

Još je prošle godine, 15. juna predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) poslala tada predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću (SDA), Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH.

Navedeni prijedlog usvojen je tog dana u Predstavničkom domu po hitnom postupku, a na prijedlog zastupnika SDP-a Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza.

Screenshot: Izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH dostavljene Domu naroda
Screenshot: Izmjene Zakona o finansiranju institucija BiH dostavljene Domu naroda

Izmjene i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH dodane postojećem članu 11, predviđaju dodatni stav:

“Za vrijeme privremenog finansiranja dozvoljeno je finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u BiH u skladu sa Izbornim zakonom BiH”.

Copy

Ukoliko se izmjene usvoje, zakon bi na snagu stupio nakon osam dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama BiH”.

Ustavni osnov donošenja zakona je njegov član 4. prema kojem je Parlament BiH nadležan za donošenje zakona potrebnih za provođenje odluka predsjednika ili izvršenje funkcije skupštine, a kao razlog navedeno je da CIK BiH u 2020. godini nije mogao provoditi izbore u vremenskim rokovima koji su predviđeni Izbornim zakonom jer Zakon o budžetu institucija BiH nije bio pravovremeno usvojen.

Nepravovremeno usvajanje Zakona o budžetu rezultirao je pomjeranjem izbora van zakonskog roka, a posljedica je bilo i kašnjenje sa usvajanjem budžeta na lokalnim nivoima.

“Ustav BiH, FBiH i RS-a jasno propisuju da mandati poslanika u zakonodavnim organima traju četiri godine te da mandate nije moguće produžiti bez izmjene Ustava, dolazimo u opasnost da država BiH, njeni entiteti i kantoni ostanu bez zakonodavnih organa, što će ugroziti funkcionisanje svih organa vlasti na svim nivoima u BiH”, navedeno je u obrazloženju prijedloga izmjena zakona.

Razlog donošenja izmjena zakona jeste otklanjanje nedostataka u važećem zakonu kada je u pitanju omogućavanje finansiranja izbora u situacijama kada nije usvojen budžet institucija BiH, a kako se ne bi ugrozila prava građana da biraju i budu birani.

Ukoliko izmjene budu usvojene, argument pojedinih bh. političara o tome da finansiranje izbora bez usvojenog budžeta na državnom nivou nije legalan postupak, više ne bi bili prepreka osiguravanju potrebnih sredstava za njihovo održavanje.

Klix.ba

Prethodni članakDžaferović: Svjetske sile će podržati BiH, svjesni su rizika i opasnosti
Sljedeći članakUžas: Majka i sin stradali u požaru u porodičnoj kući