Portal 072info

Izmjene Zakona o saobraćaju BiH: Hoće li više kazne riješiti probleme?

Ilustracija

Oštrija kaznena politika može doprinijeti povećanju sigurnosti na cestama, ali ne predstavlja jedino rješenje tog problema.

Više kazne predviđene u prijedlogu izmjena Zakona o saobraćaju, koje su oba doma državnog Parlamenta usvojila u prvom čitanju, doprinijet će povećanju sigurnosti na cestama, ali neće riješiti sve probleme, smatra portparol MUP-a Unsko-Sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić.

 

– Samo represivne mjere ne mogu riješiti problem, mada strah od kazne može doprinijeti tome da vozači budu discipliniraniji. Međutim, da bi se situacija u većoj mjeri popravila, neophodno je provesti promjene u cijelom sistemu koji se odnosi na pitanje saobraćaja. Konkretno, na sigurnost saobraćaja utječe ispravnost vozila, što znači da bi trebalo pojačati kontrole i stanica za tehnički pregled. Također, utječe i infrastruktura, odnosno kakve su nam ceste kojima se vozimo. Potrebno je povećati i kvalitet obuke budućih vozača, posebno u domenu upoznavanja sa saobraćajnim propisima. Napokon, potrebno je utjecati i na svijest građana, vozača i pješaka, kako bi se povećala njihova opća saobraćajna kultura – smatra Šiljdedić.

Podsjećamo, nove odredbe Zakona o saobraćaju, koji se još nalazi u proceduri usvajanja u državnom Parlamentu, predviđaju znatno više kazne za prekršaje poput prekoračenja brzine, nepoštivanja saobraćajne signalizacije, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i opojnih supstanci i slično.

Ilustracije radi, maksimalna kazna za prekoračenje brzine trenutno iznosi 300, dok je izmjenama Zakona o saobraćaju predviđeno njeno povećanje na 1.000 KM. Pooštrene su i kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju, s tim što je visina kazni ostala ista, ali je prilikom određivanja visine smanjena predviđena količina alkohola u krvi.

Tako se sada maksimalna kazna izriče vozačima koji imaju više od dva promila alkohola, dok je predloženim izmjenama ta koncentracija smanjena na 1,5 promila.

Osim toga, izmjenama zakona predviđeno je i kažnjavanje pojava koje do sada nisu bile obuhvaćene kaznenim mjerama. Tako bi se ubuduće, kada izmjene budu usvojene, na udaru trebali naći pješaci i biciklisti, koji se budu kretali kolovozom sa slušalicama u ušima. Kažnjiva postaje i vožnja bicikla bez ruku, kao i vožnja pijane osobe na prednjem sjedištu automobila.

– S obzirom na to da se radi o novim prekršajima, tek ćemo vidjeti kako će to funkcionirati i koliko će policija moći provoditi te odredbe. Mislim da se prilikom kreiranja izmjena trebalo provjeriti i sa zemljama u regionu, koje su te prekršaje ranije uvrstili u svoje zakone, kakva su njihova iskustva u provođenju takvih odredbi – dodao je Šiljdedić.

Što se tiče provedbe ovih odredbi, potrebno je dodati da će to umnogome zavisiti i od rada nadležnih sudova, jer su oni zaduženi za provođenje naplate izrečenih kaznenih mjera.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box