Izmjene Zakona o zaštiti potrošača: Više nije potreban račun za reklamaciju proizvoda

Screenshot 8 34
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u RS-u, koji je stupio na snagu u novembru, donio je nove pogodnosti i veću zaštitu potrošača, kazao nam je Dušan Srdić iz Udruženja za zaštitu potrošača Reakcija.

REKLAMACIJA

Prema njegovim riječima, udruženja za zaštitu potrošača su od prošle godine radila sa resornim ministarstvom na izmjeni Zakona.

– Iako nisu prihvaćeni svi naši zahtjevi, ipak smo zadovoljni donesenim izmjenama. Između ostalog, donesena je odluka da vam više nije potreban račun kako biste izvršili reklamaciju proizvoda tako da više ne vrijedi ona deviza “bez računa se ne računa”. Sada ukoliko vam izblijedi račun ili ga izgubite, kupovinu možete dokazati i putem ovjerene garancije, otpremnice, slip – u slučaju plaćanja bankovnom karticom, izvoda sa tekućeg računa, potvrdom o prijemu robe ili priznanicom, istakao je Srdić.

Prethodnih godina broj žalbi potrošača kretao se oko 200, dok smo ove godine imali 600, kazao je Srdić.

Također, novim zakonom se na jasniji način uređuje pravo potrošača na izbor načina rješavanja prigovora zbog nedostatka na proizvodu. Kako je nedavno rečeno iz Vlade RS-a, sada se precizira rok u kojem je trgovac dužan da ispuni zahtjev potrošača u vezi sa popravkom ili zamjenom proizvoda sa nedostatkom, a to je 30 dana i rok od sedam dana za povrat uplaćenog iznosa za proizvod sa nedostatkom.

Izmjene Zakona donose nove pogodnosti i veću zaštitu potrošača i prilikom kupovine polovne robe.

Zakonom se uređuje odgovornost trgovca i za prodaju polovnih proizvoda. Tako potrošač koji kupi polovnu robu, poput bijele tehnike ili polovnih automobila, ima garanciju od godinu na kupljeni proizvod. Ova izmjena je dobra za potrošače, jer smo svjedoci da danas ljudi, zbog sveukupne situacije, sve više posežu za kupovinom polovnih proizvoda, istakao je Srdić.

On je ovom prilikom naglasio i činjenicu da potrošači u našoj zemlji ne uživaju ista prava na području cijele države.

ONLINE PREVARE

– Dok u RS-u postoji Zakon o zaštiti potrošača, u FBiH potrošači se štite državnim zakonom, što mislim da nije dobro i da bi bolja zaštita potrošača bila entitetskim zakonom, kazao je Srdić.

On je ovom prilikom upozorio i na neregulisanje online kupovine, te veliki broj primjedbi potrošača koji su prevareni upravo putem online kupovine, a potrošači ne mogu potraživati svoja prava jer većina takvih trgovaca nije ni registrovana, piše Oslobođenje.