Portal 072info

Iznajmljivači očajni: Za Bosance jedna pravila vrijede do podne, druga popodne

Screenshot 1 1502
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po tko zna koji put u mjesec dana mijenja se režim prelaska državne granice između Hrvatske i BIH.

Ovoga puta na potezu je Vijeće Ministara BIH, koje je službeno „otvorilo“ granicu za građane zemalja Europske unije i schengenskog prostora uz uslov da prilikom ulaska u zemlju moraju imati PCR test na korona virus ne stariji od 48 sati, nešto slično kako je i Hrvatska nedavno uvela građanima trećih zemalja pa tako i državljanima BiH, piše Slobodna Dalmacija. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da bi sada došli u Gradac na more Bosanci i Hercegovci moraju na granici predočiti negativan PCR test na koronavirus ne stariji od dva dana te potvrdu o rezervaciji u hotelskom ili privatnom smještaju, kojom se dokazuje prelazak granice u turističke svrhe. Slično je i sa državljanima BIH vlasnicima plovila i nekretnina na obali. I oni moraju imati PCR negativan test za ulazak u Hrvatsku ili u protivnom trebaju biti u četrnaestodnevnoj samoizolaciji.

Ilustracija - undefined
Foto: Adriatic.hr: Ilustracija

Iznajmljivači soba i apartmana na dalmatinskoj obali nisu zadovoljni stalnim promjenama na granici. Posebno su loše prošli oni na makarskom primorju u Gradcu, Bristu, Podaci, Zaostrogu, Drveniku gdje tradicionalno ljetuju gosti iz Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Većina BiH gostiju je prošle sedmice napustila hotele i apartmane u strahu da će u Hrvatskoj morati u samozolaciju, odnosno da će prilikom povratka kući također imati problema s izolacijom.

Iznajmljivači su ljuti i očajni. Svu oni sa kojima smo razgovarali smatraju da nije u redu svakodnevno mijenjati režim prelaska granice. Jedna pravila vrijede do podne druga poslijepodne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
"Kad gost pođe iz Sarajeva vrijede jedna pravila a dok dođe na 
granicu sa Hrvatskom u Doljanima ili Novim selima vrijede već druga", 
rekla je jedna iznajmljivačica soba u Zaostrogu, koja je željela ostati 
anonimna.

Posebno je ljuti što se gostima na ulazu u Hrvatsku traži potvrda o rezervaciji smještaja.

“I sad ni to nije dosta pa im treba još negativan test na korona virus. Pa kome se to isplati, plaćati test i dolaziti na ljetovanje. To je van svake pameti”, kazala nam je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ma ja ću svakome tko mi zatraži izdati tu nesretnu rezervaciju. Pa ako ljudi mogu neka dođu”, rekla je.

A još ogorčeniji i ljući na svakodnevnu izmjene graničnih režima od iznajmljivača na makarskoj rivieri su stanovnici koji žive neposredno uz granicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovo vam je kao vremenska prognoza. Danas ovako sutra onako. Čas možete prelaziti čas morate u samoizoalciju. Nije nam lako mučimo se i snalazimo kako znamo i umijemo. Kad ne možemo preko granice regularno onda prelazimo neregulrno jer živjeti se mora”,  tim su nas riječima dočekali stanovnici obližnjih naselja neposredno sa druge strane granice u Hercegovini.

Čak su potpisivali peticiju tražeći da se pogranična područja od doline Neretve do Vrgorca izuzmu od odredbi o samoizolaciji ali od toga nikakve koristi.

Od prošlog vikenda dva su s eputa mijenjala pravila prelaska granice, jedan put je uredbu donosila Hrvatska a drugi put Vijeće ministara BIH i ta pravila važe od danas. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žive od danas do sutra osluškujući vijesti iz Zagreba i Sarajeva

Da je jako teško živjeti na granici potvrđuje i primjer zatvorenog graničnog prijelaza Gabela Polje, koji je do korona krize normalno funkcionirao. Ali sada nije otvoren iz birokratskih problema jer se ne može sastati mješovita komisija za granice koja bi ga jednim potezom pera trebala otvoriti i tako olakšati život lokalnom stanovništvu.

Tako umjesto koji stotinjak metara svi koji žele ući u Hrvatsku odnosno otići u Metković ljekaru ili na posao moraju se voziti dvadesetak kilometara udaljen granični prijelaz Doljane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stanovnici sa obje strane granice otkako je nastupila pandemija COVID-19 doslovno žive od danas do sutra osluškujući vijesti iz Zagreba i Sarajeva. Kažu da su oni kolateralne žrtve korona krize i politike. Smatraju da zatvaranje granice ne može pomoći u sprječavanju širenja korona virusa.

“Ako se već mora zatvarati onda neka se selektivno zabrani po kantonima u kojima su velika žarišta bolesti a lokalnom stanovništvu iz pograničnog područja dopusti da slobodno prelaze”, poručili su Vladama u Zagrebu i Sarajevu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Plaže u Baškoj Vodi “okupirali” brojni turisti, ali je vrlo mali broj onih iz BiH

072info.com

Detalji stravične nesreće: Mladić iz Njemačke pao u more, jedrilica prešla preko njega

072info.com

NOVA TRAGEDIJA U HRVATSKOJ: Vatrogasci iz jezera izvukli leš

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

CCB6E8DA 055F 4AA6 BDC2 C05AE9F52223