Iznenadite goste, ali i nepce: Za Bajram napravite hurmašice sa pekmezom od jabuka

hurmasice pekmez ss
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zadnji dan Ramazana (svetog mjeseca kod muslimana) te posta polako izmiče i vrijeme je za pripremu slastica za Bajram (Eid al-Fitr – u prijevodu znači i festival prekida posta, a to je ujedno i jedan od dva najveća muslimanska praznika).

Svi volimo i njegujemo tradiciju tokom praznika, pa vam zato donosimo starinski recept s kojim ćete rijetko gdje biti posluženi – hurmašice sa pekmezom. Razlog je nedostupnost pekmeta.

Ako do sada ste niste susretali sa pekmezom, on je napravljen od svježe iscijeđenog soka od jabuka, koji se dugo kuha dok se ne ugusti i ne potamni, u njemu nema niti jednog dodatnog sastojka.

Istina je da je priprema vrlo zahtjevna – većinom se ostavlja za domaćinstvo, ali moguće ga je pronaći i u nekim trgovinama ili na pijaci, ako ne pravite ga sami.

Da ne bismo dalje dužili – ove hurmašice ne samo da su ukusne, već i jako mekane kada se jedu. Za sastojke trebat će vam šolja mlijeka, pola šolje ulja, šolja pekmeta i brašna, ista količina mljevenih oraha, zatim prašak za pecivo. 

Za agdu trebat ćete šolju šećera, isto toliko vode te pola šolje pekmeza.

Pratite recepet iz videa – te iznenadite goste ovim slasnim receptom.