Izrael bombardovao jedini preostali mlin u Gazi

Izraelska vojska bombardovala je jedini mlin koji je bio u funkciji u blokiranom Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iljas Avad (Ilyas Avvad), distributer brašna u Pojasu Gaze, naveo je da je mlin Selam na jugu postao nefunkcionalan zbog oštećenja usljed izraelskog bombardovanja.

350 tona brašna

Ističući da je riječ o mlinu s najvećim kapacitetom za proizvodnju i skladištenje brašna u Pojasu Gaze, Avad je rekao da se prije napada ovdje proizvodilo 350 tona brašna i oko 100 tona stočne hrane dnevno.

– Prema Pariskom trgovinskom sporazumu, Pojas Gaze je pod palestinskom administracijom. Palestinski trgovci ne mogu direktno uvoziti pšenicu iz zemalja koje proizvode pšenicu. Umjesto toga, primorani smo da kupujemo pšenicu od izraelskih trgovaca i skladištimo je u silosima – pojasnio je Avad.

Naveo je da je zbog izraelskih napada došlo do nestašice goriva i da je zbog toga proizvodnja smanjena s 350 na 100 tona.

– Tokom izraelskih napada, pošto smo mi jedini proizvodili brašno u Pojasu Gaze, silosi su bombardovani i proizvodnja je potpuno zaustavljena dok ih nismo popravili – kazao je Avad.

Naveo je da su dobili gorivo od Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) za proizvodnju određene količine brašna.

Spavali u mlinu

Objašnjavajući da su prije napada proizvodili više od pet vrsta brašna i radili 24 sata dnevno, Avad je rekao:

– Tokom izraelskih napada, rad smo smanjili na 12 sati jer nismo mogli raditi puno radno vrijeme. Morali smo spavati u mlinu zbog bombardovanja u okolini.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 12.300 Palestinaca, uključujući 5.000 djece i 3.330 žena.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve ili su oštećene ili uništene u izraelskim nemilosrdnim napadima na opkoljenu enklavu.

Izrael je odbacio sve glasnije pozive na prekid vatre do oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE