D40D85AE A597 4573 9914 DF33074F6D29
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Izraelske vojne snage izvršile su u subotu novi napad na pojas Gaze u znak odmazde za aktivnosti Hamasa koje su prouzrokovale požare duž južnog dijela Izraela.

FIXGEHALT

Osim toga, napadi su izvršeni nakon demonstracija duž granice između pojasa Gaze i Izraela gdje su se Palestinci sukobili s vojskom Izraela.

“Napadi na ciljeve Hamasa uslijedili su nekoliko sati nakon što su zapaljivi baloni iz pojasa Gaze prouzrokovali dva požara u južnom dijelu Izraela”, saopćila je izraelska vojska.

Također, naglasili su kako su zračni napadi izvedeni ciljano na vojni kompleks Hamasa u Gazi koji se koristi za obuku i proizvodnju oružja.

LIDER

“Izraelske odbrambene snage će nastaviti snažno reagovati protiv terorističkih napada Hasama”, naveli su.

Na granici Gaze i Izraela posljednih nekoliko sedmica održano je niz protesta koji su se vrlo brzo pretvorili u velike sukobe. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je kako je u posljednjim sukobima 11 Palestinaca ranjeno u graničnim sukobima s izraelskim trupama.

U subotu su palestinski zvaničnici saopćili kako je 13-godišnji dječak, koji je teško ozlijeđen u sukobima koji su se dogodili 21. augusta, preminuo u subotu uslijed zadobijenih povreda.

S druge strane, izraelski zvaničnici su saopćili kako se policajac Barel Shmueli (21) i dalje nalazi u teškom stanju u bolnici nakon što ga je jedan od demonstranata pogodio metkom u glavu iz neposredne blizine tokom demonstracija 21. augusta.

Od sukoba između Hamasa i Izraela u maju 2021. godine, Izrael je uveo ograničio uvoz robe prema Gazi. Osim toga, blokirao je ulazak i katarskog novca u Gazu kojim se finansira jedina bolnica, ali i druge institucije na ovoj palestinskoj teritoriji.

Ipak, u proteklih nekoliko sedmica Izrael je smanjio ograničenja dozvoljavajući ulazak kamiona sa cementom, uvoz automobila kao i računarske opreme u Gazu. Međutim, građani su i dalje nezadovoljni s obzirom da su brojna ograničenja osnovnih sredstava i dalje na snazi što dodatno usložnjava ionako tešku situaciju u Gazi.