Izrael napao Iran. Eksplozije oko grada Isfahana koji je centar iranskog nuklearnog progama

Izrael napao Iran. Eksplozije oko grada Isfahana koji je centar iranskog nuklearnog progama

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvještavajući o eksploziji navela da je aktiviran sistem protuzračne odbrane u gradu Isfahanu. Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde tačne pojedinosti o tom incidentu”, izvijestila je agencija Fars. Sistem protuzračne odbrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv “objekta za koji se sumnja da je dron”, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

Iranci uvjeravaju da je nuklearno postrojenje potpuno sigurno

Iranska novinska agencija Tasnim, koja je blisko povezana s Iranskom Revolucionarnom gardom, objavila je snimku s porukom: “Nuklearno postrojenje u Isfahanu je potpuno sigurno”.

Iranska državna televizije IRIB umanjuje značaj izvještaja o napadu. Objavili su video snimku na kojoj se vidi kako jedan od novinara stoji na vrhu zgrade u središtu Isfahana i govori da je grad siguran te da ljudi normalno nastavljaju sa svojim životima.

“Prije nekoliko sati čuli su se zvukovi na nebu. Koliko znamo, više manjih dronova je letjelo nad Isfahanom. Do sada nam vlasti nisu dale nikakve informacije. Neki mediji su rekli da su nuklearna postrojenje u Isfahanu bila meta, no na temelju našeg istraživanja, ta je informacija lažna i nijedno mjesto nije ciljano, čuje se u izvještaju.

BBC Perzija je objavio nekoliko snimki koje su tkom noći snimili stanovnici središnje iranske pokrajine Isfahan, gdje su se prema iranskim državnim medijima čule eksplozije.

U Isfahanu je centar iranskog nuklearnog progama, kaže bivši američki dužnosnik

Bivši pomoćnik američkog državnog tajnika Mark Kimmitt govorio je za BBC News o značaju Isfahana i zašto ga je Izrael izabrao za mjesto napada.

“Isfahan je doista u velikoj mjeri središte iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranskih nuklearnih sposobnosti. To je, dakle, vjerojatno mjesto koje bi Izrael pogodio, jer najveći strah Izraelaca nije napad projektilima danas, nego nuklearna sposobnost sutra”, rekao je.

Američki dužnosnici rekli su CBS-u, američkom partneru BBC-ja, da je izraelska raketa pogodila Iran, ali razmjeri napada, tačna meta i je li meta pogođena su i dalje nejasni.

U iranskom zračnom prostoru došlo je do značajnog preusmjeravanja letova, pokazuje Flight radar, na čijim se snimkama vidi kako više aviona mijenja svoje rute oko središnjeg i zapadnog Irana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS