Izrael odbio sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom zbog navodnih zločina

Izraelska vlast je poručila da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u procesuiranju mogućih ratnih zločina na okupiranoj teritoriji u Palestini.

Sudu su odluku saopćili pismom u kojem su naveli i to da nema nadležnost u provođenju istrage. Sada se strahuje da će odnosi između Izraela i Palestine biti dodatno narušeni.

Prošli mjesec je izraelska vlast poništila VIP putnu kartu palestinskog ministra vanjskih poslova po povratku na okupiranu Zapadnu obalu i to nakon razgovora sa glavnom tužiteljicom ICC-a Fatoumom Bensoudom, tvrde Palestinci.

Za podsjetiti je da je ovaj sud u Hagu formiran 2002. godine kako bi sankcionisao one koji su počinili teške zločine – genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin. Sud ima nadležnost da djeluje prema državi koja ne želi sankcionisati počinitelje zločina.

Tužiteljica Bensouda je prošli mjesec najavila da će se istražiti mogući zločini koje su obje strane počinile na Zapadnoj obali, Gazi i Istočnom Jerusalemu od 13. juna 2014.

Ovaj datum su izabrali Palestinci i nakon njega su uslijedili sukobi odnosno 50-dnevni rat. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), život je izgubio 2.251 Palestinac među kojima su 1.462 civila. Ranjena je 11.231 osoba.

Na izraelskoj strani je ubijeno 67 vojnika i šest civila, a ranjeno je deset ljudi.

Krajnji rok za očitovanje o saradnji obje strane je bio danas, a Palestina je ranije pristala na, kako je navedeno, punu saradnju.
Zašto je Izrael odbio saradnju

Iz Izraela su poručili da apsolutno odbacuju navod da su činili ratne zločine i naglasili da je njihov nedvosmislen stav da ovaj sud nema nikakve ovlasti da pokrene istragu protiv ove zemlje.

Ocijenili su da za to ne postoji pravna osnova i da je to u suprotnosti sa onim zbog čega je osnovan. Potrcrtali su da sud nema nadležnost nad spomenutim teritorijama, a koje su okupirali nakon rata iz 1967.

Izrael nije član ICC-a, te tvrdi da Palestina nije suverena država i da kao takva ne može biti akter u sporu. Međutim, u ovom sudu smatraju da imaju ovlaštenje da provedu istragu i prihvatili su Palestinu nakon što je dobila status zemlje posmatrača nečlanice u UN-u.

U Izraelu su nezadovoljni i zbog izbora dana od kojeg se vrši istraga utvrdivši da time nisu obuhvaćene otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera za koje su naveli da je počinio Hamas. Uvjeravaju da su tek nakon toga reagovali.
Šta se sada očekuje

Kako je objavio BBC, istraga će se provoditi bez učešća Izraela. Ako ova država bude onemogućavala rad istražitelja suda na samom mjestu izvršenja navodnih zločina, onda sud ima pravo da iskaze svjedoka uzima u drugoj zemlji ili u Hagu.

Očekuje se da će sud biti posvećen tri događaja:

Sukobu iz 2014. godine;

Nasilju duž granice Izraela i Palestine iz 2018. godine;

Gradnji izraelskih naselja na okupiranim teritorijama, a što je prema Međunarodnom pravu ilegalno.

U toku istrage pojedini izraelski i palestinski zvaničnici su pod rizikom od hapšenja, ako budu putovali u inostranstvo, piše BBC.

Prethodni članakMalta prva država u Evropi koja je prekinula sezonu 2020/21 i proglasila prvaka
Sljedeći članakŽELIM DA PRESTANEM S PODSTANARSTVOM U ZAGREBU: Edo Maajka ima planove za novi život