Izrael pokrenuo napade na Liban i Gazu, Hamas poručio da Palestinci neće sjediti skrštenih ruku

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izraelska vojska kaže da je pogodila ciljeve povezane s palestinskom militantnom grupom Hamas unutar Libana i širom Pojasa Gaze.

Napadi dolaze nakon velike raketne paljbe na Izrael iz Libana, za koju su Izraelci okrivili Hamas.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da je Hamasova “teroristička” infrastruktura pogođena u južnom Libanu, prenosi BBC.

Visoke napetosti

Napetosti su visoke nakon što je izraelska policija pretresla džamiju Al-Aqsa u Jerusalemu nekoliko uzastopnih noći ranije ove sedmice.

Džamija je treće najsvetije mjesto islama. Izraelski napadi izazvali su nasilne sukobe s Palestincima unutar nje i izazvali bijes u široj regiji.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh, koji je bio u Libanu kada su rakete lansirane, rekao je da Palestinci neće “sjediti prekriženih ruku” suočeni s izraelskom agresijom.

U saopćenju rano u petak, IDF je tweetao da ima na meti “terorističku infrastrukturu koja pripada Hamasu u južnom Libanu”.

Žestoka razmjena projektila

IDF je dodao da neće dopustiti Hamasu da djeluje iz Libana. Smatra Liban “odgovornim za svaku vatru koja ide s njegove teritorije”.

Međutim, Hamas tvrdi da nema informacija o tome ko je ispalio projektile iz Libana u četvrtak.

Napad je bio najveća pojedinačna baražna vatra iz pravca izraelskog sjevernog susjeda u 17 godina. Izrael je obavijestio da je većina od 34 rakete presretnuta – ali da je pet prouzročilo štetu na zgradama.

Zračni udari

Izraelski ratni avioni također su pojačali zračne udare u Gazi. Oko 20 projektila je pogodili četiri nova mjesta u 10 minuta.

Palestinski militanti također su ispalili novu rundu raketa na jug Izraela, gdje su se čule sirene upozorenja.

Izraelski avioni napali su podzemnu lokaciju za proizvodnju oružja i tri nadzemne lokacije, citirao je Jerusalem Post glasnogovornika IDF-a.

Kaže se da su izraelski zračni napadi najteži od borbi s Islamskim džihadom u augustu 2022. godine.

Izraelski odgovor uslijedio je nakon što je premijer Benjamin Netanyahu održao hitan sastanak sigurnosnog kabineta.

Pokrenute vojne operacije (Foto: AA)

U televizijskom obraćanju rekao je:

“Udarit ćemo naše neprijatelje i oni će platiti cijenu za sva djela agresije.”

Pozvao je i na smirivanje napetosti, dodavši “odlučno ćemo djelovati protiv ekstremista koji koriste nasilje”.

Libanski premijer Najib Mikati osudio je sve vojne operacije s teritorija zemlje koje “destabiliziraju situaciju”.

Ozbiljna situacija

Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu, Unifil, rekli su da je situacija “izuzetno ozbiljna” i pozvali su na “suzdržanost i izbjegavanje daljnje eskalacije”.

U ranim jutarnjim satima u petak, izraelska vojska je izvela napade na dva tunela u Beit Hanounu i Khan Yunisu i dvije fabrike oružja u Gazi kao odgovor na “Hamasovo kršenje sigurnosti”, prenosi Anadolija.

Reagujući na izraelske zračne napade u Gazi, Hazem Kassem, glasnogovornik Hamasa, rekao je da Izrael “snosi punu odgovornost” za eskalaciju i agresiju na Al-Quds (Jerusalem) i Gazu.

Izraelska vojska je objavila upozorenje na Twitteru u kojem se navodi da se sirene oglašavaju na jugu Izraela. Sirene su se oglasile i u gradu Ashkelonu nakon što su rakete ispaljene iz Pojasa Gaze.

Eskalacija je uslijedila nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

Raport