Izrael zabranio putovanja u SAD i šest evropskih zemalja zbog širenja omikron soja koronavirusa

Screenshot 15 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izraelska vlada saopćila je u ponedjeljak kako će se SAD, Kanada i brojne evropske države danas naći na “crvenoj listi” zbog širenja omikron soja koronavirusa te da će zbog toga izraelskim građanima biti zabranjeno putovati u ove države.

Prema odluci vlade Naftalija Bennetta, preporuka o zabrani putovanja odnosi se na SAD, Kanadu, Italiju, Belgiju, Njemačku, Mađarsku, Maroko, Portugal, Švicarsku i Tursku.

Nove mjere izraelske vlade trebale bi na snagu stupiti u noći s utorka na srijedu.

“Izraelcima nije dozvoljeno da putuju u ‘crvene’ zemlje osim ako ne dobiju posebnu dozvolu vladinog odbora. Osim toga, građani koji se vrate u Izrael iz ovih zemalja, moraju biti u karantinu najmanje sedam dana čak i ako su potpuno vakcinisani”, prenosi Jerusalem Post.

Ovom odlukom, Izrael je proširio listu “crvenih” zemalja na kojoj su se do sada nalazile Velika Britanija, Danska, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irska, Norveška, Španija, Finska, Francuska, Švedska i nekoliko afričkih zemalja.

Ministarstvo zdravstva Izraela u nedjelju je objavilo kako je otkriveno 40 slučajeva omikron soja u zemlji čime se broj novozaraženih ovom varijantom povećao na 175.

Procjene predstavljene izraelskoj vladi predviđaju da će broj slučajeva omikron soja u Izraelu dostići 400 do 600 tokom sljedeće sedmice.