Izraelska vojska nastavlja napade na sveta mjesta muslimana i kršćana u Gazi

Izraelska vojska nastavlja napade na sveta mjesta muslimana i kršćana u Gazi

Izraelska vojska nastavlja s napadima na bogomolje muslimana i kršćana u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Izrael napada Pojas Gaze, koji ima 2,3 miliona stanovnika i koji je bio blokiran 18 godina, zračnim, kopnenim i pomorskim putem oko osam mjeseci.

Čine razna zlodjela

Izraelski vojnici koji ulaze u Pojas Gaze kopnenim putem čine razna zlodjela i dijele ih na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Na jednoj od nedavno objavljenih slika, vojnici su viđeni kako pale biblioteku na Univerzitetu Aksa, najvećem univerzitetu u Pojasu Gaze, a na drugoj kako pale svetu knjigu Kur’an.

Radio izraelske vojske objavio je u četvrtak, 23. maja, da je “jedan izraelski vojnik snimio sebe kako baca Kur’an u vatru”.

Nisu date nikakve informacije o mjestu i vremenu kada je fotografija nastala.

Izraelski vojnici također su na društvenim mrežama podijelili fotografiju trenutka kada su zapalili džamiju u Pojasu Gaze, 23. maja.

Istog dana, slike izraelskog vojnika kako pali biblioteku Univerziteta Aksa, najvećeg univerziteta u Pojasu Gaze, podijeljene su na društvenim mrežama.

Izraelska vojska

Izraelska vojska, koja mjesecima izaziva međunarodnu reakciju svojim masakrima nad civilima u Pojasu Gaze, kao i blokadama koje sprečavaju ulazak humanitarne pomoći, objavila je video na kojem se vidi kako 15. maja eksplozivom diže u zrak džamiju u Gazi.

Prema podacima Ministarstva za fondacije i vjerska pitanja u Gazi, izraelska vojska je u zračnim udarima od 7. oktobra 2023. gađala stotine džamija u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska bombardovala je i tri crkve, a kršćani koji su se tamo sklonili su ubijeni i ranjeni.

U svojoj izjavi od utorka, 21. maja, Faresin Agabakyan Shahin, ministar vanjskih poslova i iseljenika Palestine, izjavio je da je Izrael masakrirao tri posto kršćana u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Prema službenoj palestinskoj agenciji WAFA, u Pojasu Gaze je živjelo 1.200 kršćana.

Ministarstvo za zadužbine i vjerska pitanja u Gazi saopćilo je da Izrael nastavlja s napadima na muslimanske i kršćanske bogomolje u Pojasu Gaze.

Okupator 

– Okupator nastavlja da krši vjersko, humanitarno i međunarodno pravo svojim napadima na Pojas Gaze. Okupator uništava kuće, bolnice, džamije, crkve i sve vrste hramova u Gazi. Projektili i bombe okupatora Izraela su uništila 604 džamije, oštetila 200 i uništili tri crkve”, objavilo je Ministarstvo za zadužbine i vjerska pitanja.

Naglašeno je da je izraelska vojska čak bombardovala i groblja.

“Gađali su 60 groblja u različitim dijelovima Pojasa Gaze, iznosili mrtve sa groblja, te brutalno raskomadali više od 1.000 tijela”, objavljeno je.

Saopćeno je da su SAD i administracija Tel Aviva odgovorni za napade usmjerene na bogomolje, kao i žene i djecu u Pojasu Gaze.

Ismail es-Sevabite, generalni direktor Ureda za medije vlade u Gazi, rekao je da je izraelska vojska potpuno uništila 604 džamije u Gazi, djelimično oštetila 200 i uništila tri crkve.

Ističući da je izraelska vojska napadima veoma teškim projektilima i bombama uništila stotine bogomolja, Sevabite je naveo da je Izrael na ovaj način otkrio svoju mržnju.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, ubijeno je 35.857 Palestinaca, uključujući najmanje 15.239 djece i 10.093 žene, a 80.293 osobe su ranjene.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica