Izraelske snage ponovo upale u Al-Aksu, napale palestinske vjernike u vrijeme namaza (VIDEO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izraelske snage sigurnosti u srijedu su drugu noć zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i napale palestinske vjernike nakon molitve.

Svjedoci su  izjavili da su izraelske snage izvršile upad u molitvenu salu Al-Qibli u kompleksu džamije Al-Aqsa nakon teravih-namaza, posebne molitve tokom za muslimane svetog mjeseca ramazana, te ispalile šok bombe i tukle palestinske vjernike.

U međuvremenu, palestinski Crveni polumjesec u Al-Qudsu saopštio je da su njihovi medicinski timovi u kompleksu džamije Al-Aksa ukazali pomoć šestorici Palestinaca, od kojih su dvojica prebačena u bolnicu.

U srijedu rano ujutro, izraelska policija napala je Palestince unutar molitvene dvorane Al-Qibli i pritvorila oko 350 vjernika unutar džamije.

Prema podacima Komisije za pitanja palestinskih zatvorenika, izraelska policija počela je oslobađati pritvorenike pod uslovom da se udalje iz džamije Al-Aksa i starog grada Al-Quds na nedjelju dana.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Aneksirao je cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Radio Sarajevo