Portal 072info

Izraelu prijeti 170.000 projektila

dae1bb46d24672e0800633a1fd0589fd_L

Šef izraelske vojne obaveštajne službe, general Aviv Kohavi, izjavio je danas da je sposobnost Izraela da zastraši svoje neprijatelje jaka, ali da s druge strane terorizam i dalje predstavlja izazov za tu zemlju.

– Ovaj period zovemo ”Era vatre”, zbog količine raketa s kojima se suočavamo kao konstantnom prijetnjom. Ima oko 170.000 projektila koji prijete Izraelu – rekao je Kohavi na godišnjoj konferenciji Izraelskog institutua za nacionalnu bezbjednost u Tel Avivu.

Prema njegovim riječima, “sada prvi put neprijatelj ima sposobnost da udari jako na izraelske gradove”.

– Država Izrael je okružena 360 stepeni aktivnim neprijateljima. Konvencionalne prijetnje nisu nestale – upozorio je Kohavi. On je, međutim, govoreći o izazovu čuvanja granica Izraela, rekao da su susjedne zemlje malo zainteresovane za rat.

– Zemlje oko nas su zauzete sobom, imaju manje fondova da započnu rat. Ne postavlja se pitanje da li su smanjene takve prijetnje, ali one nisu nestale – rekao je on, dodavši, osvrćući se na Egipat, da je svako povlačenje Muslimanske braće u regionu značajno za Izrael.

Naglasio je da malo zemalja u regionu u potpunosti kontroliše sve svoje kopnene i pomorske granice. Govorio je i o rastućoj prijetnji od sajber rata, istakavši da je već bilo mnogo napada na bezbjednosni establišment.

Agencije

Podijelite članak