Izricanje konačne presude Ratku Mladiću ostaje zakazano za 8. juni

Screenshot 1 131

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtjev odbrane o pomjeranju datuma izricanja pravosnažne presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i ratnih zločina.

Odbrana je 24. maja kao razlog molbe navela da jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić neće moći da prisustvuje presudi zbog “neočekivane hospitalizacije i hitne potrebe o nastavku boravka u bolnici i liječenju”, te zatražila da se izricanje presude odloži dok oba advokata ne budu mogla da prisustvuju.

Vijeće je ranije predložilo da, ukoliko okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa ne budu dozvoljavale prisustvo u sudnici, izricanje presude bude organizirano putem video-veze, na šta je odbrana odgovorila da Mladić odbija takav oblik izricanja presuda, te da insistira da sa obojicom branilaca lično prisustvuje izricanju u sudnici.

Žalbeno vijeće je danas odbilo te zahtjeve odbrane, te saopštilo da izricanje konačne presude ostaje zakazano za 8. jun. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. godine je prvostepeno osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, tokom rata u BiH od 1992-1995.

Žalbu na prvostepenu presudu uložilo je i Haško tužilaštvo, jer je Mladić prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u još šest opština u BiH, ali i odbrana osuđenog ratnog zločinca. Pravosnažnu presudu će 8. juna u 16 časova saopštiti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.