873x400 13
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 14, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Izudin Bajrović, jedan od glavnih glumaca u filmu “Quo vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić, koji je u Berlinu na svečanoj 34. dodjeli Evropske filmske nagrade osvojio tri priznanja – za najbolju režiju, najbolju glumicu i najbolji film – govorio je za portal “Avaza” o svojim utiscima.

– Zaista sam presretan zbog uspjeha filma, sve ovo je itekako zasluženo. Sada se pokazalo da nas je Oskar nepravedno zaobišao, ali, eto, takva je bila situacija. Ovo je satisfakcija i veoma sam sretan i zbog Jasmile Žbanić i zbog Jasne Đuričić, ali i zbog svih nas koji smo bili dio te priče – izjavio je Bajrović.

Dodao je da preksinoć nije previše razmišljao šta će se desiti.

– Kad je Jasmila prva dobila nagradu, to mi je bilo veoma drago, jer je ona zaista najzaslužnija za nastanak filma. Njena energija, upornost, istrajnost da ispriča tu priču, bila je zadivljujuća. I da je ostalo samo na toj nagradi, što se mene tiče, pravda bi bila zadovoljena, a ove dvije su došle kao bonus. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ali, ipak, u svakom slučaju, prepoznati su kvalitet i značaj tog filma i Bosne i Hercegovine širom svijeta. Bez obzira na to što je Oskar u Los Anđelesu završio nominacijom, ovaj evropski Oskar potvrdio je koliko je to zaista vrijedan film. To je film čija vrijednost će se tek dokazivati u budućnosti. Snimljen je za buduće generacije prije svega, više nego za nas koji smo svjedoci ovog vremena – zaključio je Bajrović.

LIDER