Portal 072info

Izumio čarape koje se ne moraju prati godinu dana

Neprijatan miris nogu najčešće uzrokuju bakterije i gljivice, a do rješenje ovog problema došao je britanski farmer koji je osmislio antibakterijske čarape koje ne treba prati godinu dana.

Tajna čarapa krije se u moher vuni od koje su napravljene, a koja se dobija se od angora koza, tvrdi izumitelj Steve Whitley.

Stopala sadrže veliki broj znojnih žlijezda, a neprijatan miris uzrokuje razmnožavanja bakterija nakon što dođu u kontakt sa znojem.

Pošto čarape od angora vune ne zadržavaju znoj, stopala se prirodno i brzo suše. Bakterije ne ostaju zarobljene u vlažnoj komori, pa nema ni smrada.

Zbog toga čak ni oni kojima se noge mnogo znoje neće morati da peru čarape bar godinu dana, tvrdi Whitley, koji je čarape testirao i na sebi.

On ih je prvobitno dizajnirao sa ciljem sa budu udobne i trajne, a primjetio je da ne smrde nakon nekoliko dana nošenja tek kada su mu kupci ukazali na to.

Iako se za sada mogu kupiti samo u Velikoj Britaniji, Whitley najavljuje kako će se uskoro prodavati širom svijeta preko posebne veb stranice.

Podijelite članak