Portal 072info

Izumio nosivi senzor kako mu djed s Alzheimerom ne bi lutao (VIDEO)

Kenneth Shinozuka napravio je senzor koji svaki put registrira kad se njegov djed s Alzheimerom ustane usred noći. Planira ga dalje razvijati i pomoći i drugima.

Tinejdžer Kenneth Shinozuka živi u New Yorku s obitelji, a njegov djed jedan je od 5,2 milijuna Amerikanaca s Alzheimerom. Većina njih ima tendenciju da usred noći odlutaju, što može kod starijih ljudi dovesti do ozljeda, ali i smrti. Kako bi spriječili te epizode, Kennethova teta noćima bi bila budna.
Prije dvije godine dječak je počeo raditi na razvoju uređaja koji bi spriječio da djed bez nadzora izlazi iz kreveta. U konačnici je napravio maleni senzor koji djedu mogu staviti uz stopalo. Kad se ustane i stane na pod, senzor pritiska to registrira i šalje obavijest na telefon preko Bluetootha. 
Svoj sustav testirao je šest mjeseci i svaki put je registrirao kad bi djed ustao. 
Ovim projektom je ušao među finaliste ovogodišnjeg Googleovog natjecanja za mlade znanstvenike, no nije bio pobjednik. Ali, prepoznao ga je časopis Scientific American, koji nagrađuje projekte koji se tiču okoliša, resursa ili zdravlja.
Kenneth je dobio i 50.000 dolara kako bi dalje razvijao svoj projekt, a dobit će i mentorsku pomoć, kako bi mogao pomoći većem broju obitelji koji imaju članove s Alzheimerom. Mladić u Googleovu videu navodi kako bi se htio baviti neuroznanošću i pomoći u pronalasku lijeka za demenciju i Alzheimerovu bolest. 
cafe.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME