Izumitelji koji su poginuli u testiranju svojih izuma

Izumitelji koji su poginuli u testiranju svojih izuma

607_20131013175759_ekuea9v

Mnogi su genijalci svojim izumima zadužili čovječanstvo, međutim ovo je priča o onima koji su nastojeći ostaviti trag u vremenu poginuli u vlastitim izumima.

Sieur Freminet – ronilačko odijelo koje recikluje kisik

Francuski izumitelj Sieur Freminet pokušao je testirati svoje ronilačko odijelo čiji se princip rada temeljio na ‘reciklaži’ izdahnutog zraka. Freminetov izum pokazao se lošim s obzirom na to da se sam izumitelj ugušio nakon što je u svom odijelu proveo 20 minuta, piše Oddee.

Max Valier – auto na ‘raketni pogon’

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća Max Valier je radio s Fritzom von Opelom na konceptu superautomobila. Za vrijeme testiranja, automobil na alkoholni pogon je eksplodirao i usmrtio samog Valiera.

Franz Reichelt – odijelo-padobran

4. februara 1912. godine Franz Reichelt je skočio s prvog platoa Eiffelovog tornja u padobran-odijelu vlastitog dizajna. Uprkos tome što su mu mnogi govorili kako je to loša ideja, nije se dao razuvjeriti, te je bio siguran u svoj izum. Nekoliko sekundi nakon skoka, njegov se život završio na ledenom tlu ispod Eiffelovog tornja.

Aurel Vlaicu – avion Vlaicu II

Rumunjski inžinjer Aurel Vlaicu konstruisao je avion čiji je glavni zadatak bio da prvi put u historiji preleti preko Karpata. Avion je bio manjkavog dizajna, te se srušio usred ogromnog planinskog masiva.

Horace Lawson Hunley – borbena podmornica

Godine 1863. američki inžinjer Horace Hunley konstruisao je borbenu podmornicu. Prilikom testiranja, zapeo je na dnu luke Charleston, te više nikada nije izronio.

Michael Dacre – leteći taksi

Prije četiri godine, direktor britanske avijatičarske kompanije Avcen isprobao je njihov leteći taksi. Čim je poletio iz Kuala Lumpura, letjelica se strmoglavila na tlo pri čemu je eksplodirala i usmrtila Michaela Dacrea.

Jean Francoise Pilatre de Rozier – Balon

Francuski profesor fizike i hemije, te jedan od pionira avijacije poginuo je 1785. godine u balonu vlastitog dizajna kad se ovaj naglo ispuhao u pokušaju da preleti La Manche. De Rozier i njegov kolega Pierre Romain postali su prve žrtve moderne avijacije.

dnevnik.hr/Odee

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE