Portal 072info

Izvedbom predstave „Moja Fabrika“ zenički BNP zaključuje 2019. godinu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

​Posljednja ovogodišnja izvedba predstave „Moja Fabrika“ rezervisana je za četvrtak, 26. decembar u 19 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je nastala prema tekstu proslavljenog zeničkog književnika Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, a u produkciji Velike scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

„Moja Fabrika“ je sa 12 osvojenih festivalskih nagrada, jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. Predstava je osvojila čak sedam nagrada na 16. festivalu bh. drame i autorskog teatra, među kojima i Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, zatim Specijalnu nagradu „Ardalion” na 22. jugoslovenskom festivalu “Bez prevoda” Užice 2017, te tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, među kojima je i ,,Zlatna statua” za najbolju predstavu u cjelini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Predstava „Moja Fabrika“ zasnovana je na fragmentima istoimene knjige, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

U predstavi igraju Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Dina Mušanović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramaturgiju i dramatizaciju radile su Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, a muziku Basheskia i Edward EQ.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored izvedbe predstave „Moja Fabrika“ na sceni BNP-a, u subotu, 28. decembra u 15 sati će u Kaknju biti premijerno izvedena predstava „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, a u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Svi decembarski programi u mjesecu decembru u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica realizuju se kao dio programskih aktivnosti 2. zimskog festivala „Zenica Adventure“ u partnerskoj suorganizaciji JP RTV Zenica i JU BNP Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 18
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Dječija, omladinska i lutkarska scena u Zenici stvorila je velike bh. i regionalne glumce

Portal 072info

Petak u znaku izvedbe “Savršenog proizvoda” u BNP-u

Portal 072info

U BNP-u dvije izvedbe predstave „Sakati Billy sa Inišmana“

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME