Portal 072info

Izvedbom “Srebreničkog inferna” zenički umjetnici odaju počast žrtvama genocida

090720 srebrenickiinferno1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenički će umjetnici u nedjelju, 12. jula u 20.30 sati, izvedbom oratorija “Srebrenički inferno“ na Trgu Bosne i Hercegovine ispred Bosanskog narodnog pozorišta (BNP), obilježiti 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Prema tekstu Džemaludina Latića, a u organizaciji BNP-a Zenica, u izvedbi oratorija sudjelovat će glumci tog pozorišta te hor Udruženja muzičke omladine Zenica i Gradski hor Kasiopeja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović na današnjoj je pres-konferenciji podsjetio da je ta pozorišna kuća, u saradnji s Omladinskim horom Zenica i u režiji Tanje Miletić-Oručević, još 2003. godine prvi put, kao pozorišnu predstavu, izvodila “Srebrenički inferno“.

-Nekako smo se vratili ‘Srebreničkom infernu’. S nama su ovoga puta i naši prijatelji iz Gradskog hora Kasiopeja, što je posebno značajno, jer tri gradske institucije sudjeluju u ovakvom jednom projektu – kazao je Mijatović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glumice Faketa Salihović-Avdagić, Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Lana Zablocki i Snežana Vidović, ponovo govoriti “svevremenske stihove Latića, koji govore o svemu onome što se desilo u Srebrenici te onako kako taj nemili događaj zaslužuje da umjetnički bude uobličen“.

Dirigent Omladinskog hora Zenica Milenko Karović, koji je najavio da će nakon četiri godine pauze, zenički hor “Srebrenički inferno“ ove godine ponovo izvoditi i u Potočarima, najavio je da će u nedjelju na sceni na paltou ispred BNP-a biti ukupno 90 ljudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gosti će biti i dio hora Univerziteta u Zenici te solisti Omladinskog hora Merima Mustafić i Anđela Tkaček.

-Sve se fino uklopilo, jer oratorij kao oblik podrazumijeva naratorstvo. Mislim da će djelo ostaviti mnogo utisaka kod publike pa čak će biti i emotivnih reakcija – ističe Karović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednica Udruženja Gradski hor Kasiopeja Branka Mehmedović istakla je kako im je posebna čast što su sudionice ovog velikog projekta te obilježavanja tužne godišnjice sjećanja na stradanje Srebreničana.

-Kasiopeja je unazad dvije godine ‘Srebrenički inferno’ izveo u sedam gradova Federacije BiH, a ovo je drugi put u našem gradu. Naše je mišljenje da se ‘Srebrenički inferno’ treba izvoditi uvijek i stalno, a ne samo u vrijeme i za vrijeme godišnjica. To treba biti dostupno svakom gradu, svakoj općini, svakom naselju – kazala je predsjednica Kasiopeje Branka Mehmedović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je istakla da bi “Srebrenički inferno“ trebao, kao obavezno školsko gradivo, ući u školske udžbenike. Time bi, navodi, odali počast žrtvama Srebrenice, ali i zahvalili autoru teksta, pjesniku Džemaludinu Latiću, i maestru Đeli Jusiću “što je poklonio muziku uz ovaj tekst našoj državi“.

Podijelite članak
  • 17
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

„Ježeva kućica“ u augustu na „Mostarskom ljetu“

072info.com

U BNP Zenica počeo rad na novoj predstavi

072info.com

Radionice „The Freedom Collection“ u zeničkom BNP-u

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija