Izvedena predstava “Brašno u venama”

Šesti festivalski dan, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je obilovao bogatim sadržajem takmičarskog i pratećeg programa XV festival bh. drame Zenica 2016. U okviru takmičarskog programa, u srijedu, 11. maja je izvedena predstava Igora Štiksa Brašno u venama, a u režiji Borisa Liješevića.

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Radi se o dramskom tekstu koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. U predstavi igraju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić. Poslije predstave je upriličen okrugli sto na kojem su učestvovali glumci ansambla predstave, dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović, a moderator je bio Mladen Bičanić. Isti dan, u BNP-u, u okviru pratećeg programa Festivala je upriličeno i predstavljanje knjige pozorišnih hronika Trag u vremenu Mladena Bičanića, a o knjizi su govorili autor i Nedžad Fejzić.

Već u četvrtak, 12. maja, očekujemo novu predstavu u okviru takmičarskog programa i to predstavu Adnana Lugonjića Kad bi naglas govorili u režiji Srđana Vuletića, te bogat prateći program. 

rtvze.ba