Portal 072info

IZVJEŠTAJ O TERORIZMU: U BiH visoki stepen opasnosti od terorističkih napada

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i Australiju, su pod puno većom prijetnjom ekstremnih islamista nego godinu dana prije, upozorio je novi izviještaj jedne od vodećih svjetskih menadžment kompanija koje se bave procjenom sigurnosti u svijetu.

Devet zemalja (uključujući Belgiju, Kanadu, Holandiju, Estoniju, Irsku i Norvešku) su također pod povećanom rizikom od terorističkih napada, posebice zbog rastućeg utjecaja Islamske države kao i al-Qa’ide.

Za Estoniju prijetnja ne dolazi s Bliskog istoka, već izviješće kaže kako je uzrok povećanog rizika ruska agresija.

Naime, uz veliku prijetnju islamskih terorista, kompanija Aon Risk Solutions, izvijestila je kako više nije nezamislivo da postoji više oružanih sukoba koji se odvijaju na granici Rusije.

Od devet spomenutih država, tri su nedavno bile žrtvom terorista u napadima koji su šokirali svijet i ostavili za sobom desetine mrtvih.

Izvještaj je pokazalo da je stepen od terorističkog napada i mogućih eskalacija i izbijanja sukoba, među zemljama u okruženju, u Hrvatskoj najmanji. Na drugom stepen mogućnosti od terorističkog napada su Slovenija i Crna Gora, dok Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo drže treći stepen opasnosti od terorističkog napada.

Među najugroženije zemlje, one sa petim stepenom opasnosti od terorističkog napada spadaju sjeverne i srednjoafričke zemlje, Somalija, Jemen, Sirija i Irak, Afganistan i Pakistan. Među najugroženijima u Europi, s četvrtim stepenom, označene su Ukrajina i Turska.

fokus.ba

Podijelite članak