Izvještaj poslan u Bijelu kuću: Pandemija koronavirusa vjerovatno izazvana curenjem virusa iz laboratorije?

Američko ministarstvo energetike donijelo je zaključak da je pandemija koronavirusa najvjerovatnije izazvana curenjem virusa iz laboratorije, piše u povjerljivom obavještajnom izvještaju koji je predat Bijeloj kući i ključnim članovima Kongresa.

Ovaj zaokret u stavu Ministarstva koje prethodno nije imalo odlučan stav po pitanju pojave koronavirusa, primjetan je u reviziji dokumenta direktorke Nacionalne obaveštajne agencije, prenosi “Wall Street Journal“.

Kako prenosi ovaj WSJ, novi izvještaj ukazuje da različiti dijelovi obavještajne zajednice imaju različito mišljenje o porijeklu pandemije.

Sada se i Ministartvo energetike pridružilo FBI-u, koji je ranije tvrdio da se virus proširio najvjerovatnije nesretnim slučajem iz jedne laboratorije u Kini.

Četiri druge agencije i dalje vjeruju da je to rezultat prirodnog prenošenja, a dvije agencije su neodlučne.

Zaključak Ministarstva energetike je rezultat novih obaveštajnih podataka i značajan je jer ova agencija ima zavidnu naučnu ekspertizu i nadgleda mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neke sprovode napredna biološka istraživanja.

FBI je ranije došao do zaključka da je pandemija najvjerovatnije izazvana curenjem iz laboratorije.

– Uprkos različitim analizama, agencije se slažu da pandemija koronavirusa nije bila rezultat kineskog programa biološkog oružja – naveli su dobro upućeni u revidirani izveštaj.

Podsjetimo, koronavirus se prvo pojavio u kineskom Vuhanu u novembru 2019. godine.