Izvještaj o pravima djeteta održan u Zenici

news-2012-September-Save_the_Children_886584314

Udruženje „Naša djeca“ Zenica priredilo je Velikoj Sali općine Zenica, danas, prezentaciju finalnog izvještaja projekta „Upravljanje po mjeri djeteta“. 

Pomenutoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici organizacije ‘Save the Children’, kao i predstavnici Općine Zenica, gdje su se obuhvatili glavni nalazi istraživanja do kojih se došlo u lokalnoj zajednici. Udruženje „Naša djeca“ je uz podršku Save the Children i još 8 organizacija iz BiH provelo istraživanje primjene Generalnih mjera implementacije Konvencije o pravima djeteta na lokalnom nivou u okviru projekta „Upravljanje po mjeri djeteta“.

Pored odraslih istraživača, aktivno učešće također su uzeča i djeca, koja su provela veliki broj intervjua i tretirali fokus grupe.

„Ovo istraživanje je pokazalo, da generalno,djelimično možemo biti zadovoljni stanjem dječijih prava u zeničkoj općini, jer se ipak izdvajaju značajna sredstva,ali s druge strane,nema posebne budžetske stavke,niti službe,kao ni odgovorne osobe,izjavila je Ira Raković,iz Udruženja „Naša djeca“.Kako je naznačila,sredstva se izdvajaju putem Centra za socijalni rad,nevladinog sektora,te za pojedinačne manifestacije.Ključnim pitanjem može se označiti nedovoljna svijest i informisanost šire društvene zajednice o UN Konvenciji,te općenito o pravima djeteta“, dodala je Raković. 

Andrea Raković, direktorica organizacije Save the children, je također naglasila, da je BiH u zaista dobroj mjeri uskladila svoje zakonodavstvo sa UN Konvencijom o svim pravima djeteta, ali i da je ostao problem primjene odgovarajućih dokumenata.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE