Izvještaj zaprepastio svijet: Treneri tukli djecu štapovima, davili ih, uskraćivali im vodu…

873x400 99 1

U sedmici u kojoj su trebale početi Olimpijske igre u Tokiju “Human Rights Watch” objavio je izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportista od njihovih trenera.

Izvještaj pod naslovom “Dobio sam toliko udaraca da ih ne mogu nabrojiti – zlostavljanje djece sportaša u Japanu” dokumentira niz različitih načina zlostavljanja koja trpe djeca u japanskom sportu. 

Više od 800 sportsita iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, sudjelovalo je u istraživanju provedenom između marta i juna.

U izvještaju se navodi kako su mali sportaši udarani po licu, zatim nogama, raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni, lišeni vode te seksualno zlostavljani i uznemiravani.

Kao rezultat zlostavljanja zabilježeni su primjeri depresije, doživotne traume, a nažalost, neki od sportsita počinili su samoubistvo nakon što su pretrpjeli zlostavljanje. 

– Sudjelovanje u sportu trebalo bi djeci pružiti radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast. Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često dio iskustva djeteta sportiste. Kao rezultat toga, sport je bio uzrok boli, straha i nevolja previše japanske djece, navodi se u izvještaju.