Policija
Foto: Ilustracija
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Na području Zeničko-dobojskog kantona javni red i mir je narušen u 11 slučajeva, kojom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, navedeno je u biltenu MUP-a ZDK za 28. mart.

U navedenim slučajevima intervenisali su policijski službenici i protiv počinilaca prekršaja preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

U Tešnju su jučer u 03:40, u ulici Kralja Tvrtka, policijski službenici Policijske stanice Tešanj izvršili legitimisanje i pregled lica A.M. rođenog 1984. godine, iz Tešnja, kojom prilikom su pronašli sadržaj biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Prilikom lišenja slobode, navedeno lice je oštetilo policijsko vozilo marke “Ford” te na taj način izvršilo i krivično djelo “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. Krivičnog zakona Federacije BiH. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Tešanj.

U Tešnju se također, 27. marta u 20:40, na magistralnom putu M-4 u mjestu Kalošević, dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestovali: putničko motorno vozilo marke “Renault” kojim je upravljala K.S. rođena 2000. godine, iz Tešnja, putničko motorno vozilo marke “BMW” kojim je upravljao Đ.A. rođen 1996. godine, iz Žepča, putničko motorno vozilo marke “Fiat” kojim je upravljala D.H, rođena 1981. godine, iz Tešnja, te putničko motorno vozilo marke “Mercedes” kojim je upravljao G.S. rođen 1999. godine, iz Teslića. U ovoj saobraćajnoj nezgodi, vozači D.H. i G.S. su zadobili teže tjelesne povrede konstatovane u Službi hitne medicinske pomoći Tešanj, dok je saputnica P.V. zadobila lakše tjelesne povrede. Na mjestu ove nezgode je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske stanice Tešanj.

Na području ZDK dogodilo se još osam saobraćajnih nezgoda u kojim je šest lica zadobilo lakše tjelesne povrede, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.

Prema biltenu Federalna uprave policije (FUP), a za 28/29 mart, na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je 28 krivičnih djela (sedam teških krađa, jedna krađa, četiri nasilja u porodici,dva posjedovanja opojnih droga, 14 ostalih krivičnih djela), 133 narušavanja javnog reda i mira u kojima su četiri lica zadobila lakše tjelesne povrede, 39 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica zadobila teške, a 13 lica lakše tjelesne povrede. Ukupno, 27lica je lišeno slobode, a 17 lica je zadržano.