Portal 072info

Izvoz ribe iz BiH u EU nije moguć bez plaćanja carine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izvoz ribe iz BiH u EU trenutno nije moguć bez plaćanja carina, jer povećanje tarifne kvote sa 60 na 500 tona, koje je bilo predviđeno adaptiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, administrativno nije sprovedeno u dokumentima Evropske komisije, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević rekao je Srni da je na veb stranici Evropske komisije u vezi sa kvotama za pastrmku i filete evidentirano da kvota za ovu godinu iznosi 60.000 kilograma i da je sa 16. februarom iskorišćena, što praktično znači da izvoz ribe iz BiH trenutno nije moguć bez plaćanja carina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Imajući u vidu da ove informacije koriste špedicije, nije moguće koristiti kvotu od 500 tona, o čemu je Privredna komora Republike Srpske obavijestila i nadležne institucije u BiH kako bi preduzele aktivnosti i kako bi dobijenu kvotu od 500 tona naši proizvođači mogli koristiti”, rekao je Blagojević.

On je podsjetio da je primjena adaptiranog Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU počela 1. februara i da je Privredna komora Srpske upozorila da će izazvati velike štete za poljoprivredne proizvođače i prehrembenu industriju zbog ukidanja carina na uvoz roba iz EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“S druge strane, zadržavaju se carine na izvoz naših proizvoda u EU, s tim da su povećane kvote za izvoz vina, šećera i ribe”, dodao je Blagojević.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)