Izvoz ruskog plina opao za 27 posto u prvih pet mjeseci ove godine

Ruski “Gazprom” saopćio je danas da je njegov izvoz gasa u zemlje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza pao za više od četvrtine u odnosu na prethodnu godinu između januara i maja, nakon što je izgubio nekoliko evropskih klijenata.

Izvoz u zemlje izvan regiona iznosio je 61 milijardu kubnih metara, što je pad od 27,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopćenju energetskog giganta, prenosi AFP.

“Gazprom” je dodao da su isporuke gasa Kini preko plinovoda “Snaga Sibira” u porastu, ali nisu navedene nikakve brojke.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara, Moskva je zahtijevala da klijenti iz “neprijateljskih zemalja”, uključujući zemlje članice EU, plaćaju svoj plin u rubljama.

Novi zahtjev se smatra mjerom za izbjegavanje zapadnih finansijskih sankcija protiv ruske centralne banke uvedene zbog ofanzive Moskve u Ukrajini.

Do sada su Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Holandiji obustavljene isporuke prirodnog plina zbog odbijanja plaćanja u rubljama.

Zemlje EU su se borile da smanje svoju zavisnost od ruske energije, ali su podijeljene oko nametanja embarga na prirodni plin jer se nekoliko zemalja članica uvelike oslanja na opskrbu energijom Moskve.

Avaz