Portal 072info

Izvoz struje iz BiH pao za 38 miliona KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

elektro

Izvoz struje iz BiH je u prva tri mjeseca pao za 27,5 odsto, što je u novčanoj vrijednosti 38,3 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u podacima Agencije za statistiku BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preciznije govoreći, u prvom kvartalu prošle godine, kada su hidrološke prilike bile izuzetno povoljne, BiH je izvezla električnu energiju u vrijednosti od 139,2 miliona KM, dok je u istom vremenu ove godine ta suma iznosila 100,9 miliona KM.

Inače, važno je napomenuti i to da je zvanična statistika zabilježila i to da je u 2013. godini ostvaren rekordan izvoz struje i to od oko 472 miliona KM.

Iz “Elektroprivrede RS” kažu da su manji izvozni bilansi u prva tri mjeseca ove godine zabilježeni zbog izostanka snijega i relativno malih kišnih padavina, što je uslovilo manju proizvodnju na protočnim hidroelektranama u odnosu na planirane vrijednosti (HE Višegrad 63 odsto i HE Bočac 80 odsto manje).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovakva hidrološka pozicija je rezultirala manjim tržišnim viškovima u odnosu na plan kao i u odnosu na prošlu godinu.

Tako je u prvom kvartalu ove godine ERS na slobodno tržište plasirala 452.966.594 kilovat-časa električne energije, što je za 43 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Po toj osnovi ostvareni prihod za prvi kvartal ove godine iznosio je 35,47 miliona KM, što je za 49 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, iz ERS najavljuju kako će povoljne hidrološke prilike sigurno uticati na povećanje obima proizvodnje u HE Višegrad i HE Bočac, koje trenutno rade s maksimalnim kapacitetom, što će u konačnici popraviti ukupan procenat proizvodnje ove dvije hidroelektrane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ERS su istakli kako su sigurni da će do kraja godine realizovati iznos proizvodnje u skladu s planom, jer je za njegovo ostvarenje presudan zadnji kvartal, kada se očekuje značajnija proizvodnja u hidroelektranama.

Igor Gavran, stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH, ocijenio je da najveći dio ukupnih pozitivnih industrijskih, ali i izvoznih kretanja, BiH duguje upravo proizvodnji električne energije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ukoliko bi došlo do povećanja proizvodnje električne energije kroz izgradnju nekoliko novih hidroelektrana, spoljnotrgovinski deficit zemlje bi mogao biti u potpunosti poništen”, rekao je Gavran.

On je konstatovao da, nažalost, u BiH postoji malo proizvodnih kapaciteta koji bi postojeću povoljnu domaću energiju pretvorili u puno vrednije proizvode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ipak, i u trenutnoj situaciji je dobro što se veliki iznos domaće proizvodnje struje nudi po dobroj cijeni domaćoj industriji”, rekao je Gavran.

Zabilježen trend pada uvoza

BiH je u prvom kvartalu ove godine uvezla struju u vrijednosti od 20,8 miliona KM, što je za 25,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je uvezen 28,1 milion KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Električnu energiju u BiH uglavnom uvozi “Elektroprivreda HZHB”, koja je snabdjevač mostarskog “Aluminija”.

Nezavisne novine

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME