Izvoz struje iz BiH pao za 38 miliona KM

Podijelite vijest

elektro

Izvoz struje iz BiH je u prva tri mjeseca pao za 27,5 odsto, što je u novčanoj vrijednosti 38,3 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u podacima Agencije za statistiku BiH.

Preciznije govoreći, u prvom kvartalu prošle godine, kada su hidrološke prilike bile izuzetno povoljne, BiH je izvezla električnu energiju u vrijednosti od 139,2 miliona KM, dok je u istom vremenu ove godine ta suma iznosila 100,9 miliona KM.

Inače, važno je napomenuti i to da je zvanična statistika zabilježila i to da je u 2013. godini ostvaren rekordan izvoz struje i to od oko 472 miliona KM.

Iz “Elektroprivrede RS” kažu da su manji izvozni bilansi u prva tri mjeseca ove godine zabilježeni zbog izostanka snijega i relativno malih kišnih padavina, što je uslovilo manju proizvodnju na protočnim hidroelektranama u odnosu na planirane vrijednosti (HE Višegrad 63 odsto i HE Bočac 80 odsto manje).

Ovakva hidrološka pozicija je rezultirala manjim tržišnim viškovima u odnosu na plan kao i u odnosu na prošlu godinu.

Tako je u prvom kvartalu ove godine ERS na slobodno tržište plasirala 452.966.594 kilovat-časa električne energije, što je za 43 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Po toj osnovi ostvareni prihod za prvi kvartal ove godine iznosio je 35,47 miliona KM, što je za 49 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ipak, iz ERS najavljuju kako će povoljne hidrološke prilike sigurno uticati na povećanje obima proizvodnje u HE Višegrad i HE Bočac, koje trenutno rade s maksimalnim kapacitetom, što će u konačnici popraviti ukupan procenat proizvodnje ove dvije hidroelektrane.

U ERS su istakli kako su sigurni da će do kraja godine realizovati iznos proizvodnje u skladu s planom, jer je za njegovo ostvarenje presudan zadnji kvartal, kada se očekuje značajnija proizvodnja u hidroelektranama.

Igor Gavran, stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH, ocijenio je da najveći dio ukupnih pozitivnih industrijskih, ali i izvoznih kretanja, BiH duguje upravo proizvodnji električne energije.

“Ukoliko bi došlo do povećanja proizvodnje električne energije kroz izgradnju nekoliko novih hidroelektrana, spoljnotrgovinski deficit zemlje bi mogao biti u potpunosti poništen”, rekao je Gavran.

On je konstatovao da, nažalost, u BiH postoji malo proizvodnih kapaciteta koji bi postojeću povoljnu domaću energiju pretvorili u puno vrednije proizvode.

“Ipak, i u trenutnoj situaciji je dobro što se veliki iznos domaće proizvodnje struje nudi po dobroj cijeni domaćoj industriji”, rekao je Gavran.

Zabilježen trend pada uvoza

BiH je u prvom kvartalu ove godine uvezla struju u vrijednosti od 20,8 miliona KM, što je za 25,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je uvezen 28,1 milion KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Električnu energiju u BiH uglavnom uvozi “Elektroprivreda HZHB”, koja je snabdjevač mostarskog “Aluminija”.

Nezavisne novine