Portal 072info

Izvoz voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju će biti nastavljen

Vijeće ministara BiH podržalo je na održanoj sjednici Prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način otklanjaju se smetnje za nastavak saradnje između BiH i Ruske Federacije kako bi se omogućio daljnji izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog porijeka iz BiH u Rusku Federaciju.

Protokolom je, između ostalog, definirano da će pošiljke biljnog porijekla visokog fitosanitarnog rizika iz BiH za Rusku Federaciju sadržavati etiketu na pakovanjima na kojoj će biti naznačen proizvođač i izvoznik.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o provođenju Rezolucije 1373 (2001) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a koja se odnosi na ciljane finansijske sankcije u vezi s terorizmom i finansiranjem terorizma. Praktično, Bosna i Hercegovina poduzima korake za podnošenje i primanje zahtjeva na osnovu Rezolucije 1373 te stvara mogućnosti za podnošenje i reagiranje na zahtjeve trećih zemalja koji ispunjavaju kriterije predviđene u ovoj rezoluciji, i definira domaće procedure u ovom procesu.

Donošenjem ove odluke Vijeće ministara BiH provodi aktivnosti iz ranije usvojenog Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, radi harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF).

Vijeće ministara BiH je utvrdilo i prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Riječ je o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola koje izdaju nadležni organi u Bosni i Hercegovini i Republici Makedoniji vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave u jednoj od ovih država, a bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2013. godinu, vrijednosti 4,5 miliona eura za socijalni i ekonomski razvoj Bosne Hercegovine.

Zaključivanjem ovog sporazuma provodi se ranije zaključeni sporazum o tehničkoj saradnji između dvije države i omogućava realizacija projekata koji se odnose na jačanje lokalne samouprave i ekonomski razvoj te energetsku efikasnost u BiH.

Također, Vijeće ministara BiH je utvrdilo i prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Kanade, koji će omogućiti povezivanje staža osiguranja ostvarenog u objema državama.

Prema neslužbenim procjenama, oko 60 hiljada bh. građana koji žive u Kanadi ne mogu ostvariti prava iz oblasti socijalnog osiguranja, odnosno prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja zbog nepostojanja ovog sporazuma.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bit će domaćin narednog Samita šefova vlada zemalja CEI-ja koji će biti održan krajem ove godine, kada Bosna i Hercegovina završava predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom (CEI).

Ovo je zaključeno na sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj je prihvaćena Inicijativa Ministarstva vanjskih poslova o održavanju ovog samita u našoj zemlji.

Na Samitu će premijeri zemalja CEI-a razgovarati o evropskim integracijama u svjetlu Brexita, migrantske krize i ostalih aktuelnih izazova te infrastrukturnoj povezanosti kao podstreku za ubrzanje evropskih integracija.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Odluku o uvođenju posebnih uvjeta kojima se uređuje uvoz neke hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima.

Odluka, koja nosi oznaku „E“ kojom se potvrđuje usklađenost s odgovarajućim propisima EU u ovoj oblasti dodatno će zaštititi zdravlje bh. građana jer se pooštravaju kontrole za uvoz određenih vrsta orašastih plodova.

Posebni uvjeti uvoza odnose se na orahe iz Brazila, kikiriki iz Kine, Egipta, Indije, Gane i Brazila, te suhe smokve, lješnjake, pistacije i ulje lješnjaka iz Turske, kao i muškatne oraščiće iz Indonezije i Indije. Istovremeno, posebni uvjeti važit će i za uvoz hrane za životinje dobijene preradom ovih namirnica ukoliko su zastupljene u količini većoj od 20 posto.

Tako će svaka pošiljku ove hrane koja ulazi u BiH sadržavati rezultate uzorkovanja i analize koje su proveli nadležni organi države porijekla ili države iz koje je pošiljka otpremljena, ako to nije država porijekla, kako bi se provjerila usaglašenost s bh. propisima o maksimalno dozvoljenim količinima aflatoksina.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata koji je pripremila Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, kojim je produženo važenje ovog pravilnika do 31. marta 2017. godine s dosadašnjim cijenama ličnih dokumenata.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, donijelo je Odluku o uspostavljanju Komisije za evropske integracije koja će djelovati u sistemu vertikalne koordinacije u procesu evropskih integracija, te na taj način osigurati bolju koordinaciju nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH radi postizanja višeg stepena sveobuhvatnosti u procesu evropskih integracija.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box