Screenshot 1 2271


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:
Proizvođači i izvoznici voća i povrća iz ekonomija Zapadnog Balkana i u narednih pet godina svoju robu prodavaće bez carina kupcima u Evropskoj uniji, saopštila je Privredna komora Srbije.

Odluka Evropske unije o Autonomnim trgovinskim mjerama (ATM) kojom se do kraja 2025. produžavaju dosadašnje trgovinske povlastice za izvoz proizvoda koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), odnosno za koje je SPP nepovoljniji, objavljena je je u Službenom glasniku EU.

Odluku, koja se obnavlja svakih pet godina, na prijedlog Evropske komisije, donio je Evropski parlament i potvrdio Savjet EU.

– Povoljniji trgovinski režim, za čije se produženje u komunikaciji sa institucijama u Briselu, zalagala i zajednička privredna komora regiona, posebno je važan za mala i srednja preduzeća – proizvođače i izvoznike voća i povrća od svježih jabuka i šljiva do kukuruza šećerca. Ušteda od nekoliko desetina miliona eura na carinama daje im prednost u odnosu na konkurenciju, mogućnost za veći izvoz i zaradu i bolje pozicioniranje na velikom tržištu Evropske unije – izjavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Osim jabuka, šljiva i kukuruza šećerca, bez carinskog opterećenja, i u narednih pet godina, sa Zapadnog Balkana u EU izvozit će se, između ostalog, krompir, tikvice, pečurke, grožđe, kajsije, višnje, trešnje, nektarine, breskve, jagode, orašasti proizvodi, dinje i razni agrumi…

Po ATM-u i proizvođačima vina iz regiona produžava se mogućnost za izvoz dodatnih 30.000 hektolitara godišnje, nakon što iskoriste kvote koje je EU odobrila zapadnobalkanskim ekonomijama pojedinačno, po bilateralnim sporazumima.