Izvršenim pretresima na više lokacija na području općine Zenica pronađeno oružje i municija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

pretresi juli zenica IIDana 02.07.2013. godine, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I i Sektora kriminalističke policije su u okviru operativnog rada na terenu vršili provjere tačnosti dostavljenih i raspoloživih obavještajnih podataka o nezakonitim aktivnostima više lica, te njihovom nezakonitom posjedovanju oružja i municije.

Vršeći dalje provjere navoda iz kriminalističko-obavještajnih izvještaja, službenici Odsjeka kriminalističke policije su došli do operativnih podataka i saznanja da se kod spornih lica okupljaju lica koja su sklona vršenju kriminalnih radnjih odnosno lica koja su u ranijem periodu kriminalistički obrađivana zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. stav 1, krivično djelo "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga" iz člana 239. stav 1., te krivično djelo "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

Na osnovu operativnih saznanja, izvršene su potrebne provjere o čemu je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je dao saglasnost da službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I podnesu zahtjev sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici, za izdavanje Naredbe za pretres stambenih jedinica, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata i putničkih motornih vozila koja su vlasništvo i koja koriste lica: T.A., M.A., P.F., P.S. i V.M., sva lica iz Zenice.

Dana 03.07.2013. godine, službenici Sektora kriminalističke policije i Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su uz asistenciju službenika Policijske stanice Nemila, postupajući po naredbama Općinskog suda u Zenici, izvršili pretrese na više lokacija.

Izvršenim pretresom kuće, podrumskih prostorija, pomoćnih objekata i vozila vlasništvo T.A., a koji objekti se nalaze u Nemili, ulica Orah polje, pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti:

–          pištoljska municija kalibra 9 mm, (180 kom.),

–          jedna malokalibarska puška sa okvirom, u kojem su se nalazila 4 puščana metka,

–          sredstvo za vezivanje (tzv. policijske lisice),

–          jedan pištoljski okvir sa 3 pištoljska metka kalibra 9 mm,

–          dva pištolja i jedan metalni okvir sa 8 pištoljskih metaka.

Izvršenim pretresom u mjestu Topčić Polje, kod lica M.A. su pronađeni slijedeći predmeti:

–          jedan pištolj "Beretta", sa dva metalna okvira,

–          pištoljska municija kalibra 7,65 mm, (61 kom.),

–          lovačka municija -patrone kalibra 12 mm, (10 kom.),

–          jedna automatska puška kalibra 9 mm,

–          veća količina zlatnog i srebrenog nakita,

–          dva muška ručna sata i

–          tri ženska ručna sata.

Izvršenim pretresom u mjestu Starina, kod lica P.S. su pronađeni i privremeno oduzeti slijedeći predmeti:

–          jedan pištolj kalibra 9 mm, sa jednim metalnim okvirom bez municije,

–          jedna optički nišan za pušku, ruske proizvodnje.

Svi pronađeni predmeti su fotografisani na mjestu pronalaska, nakon čega su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Lice P.S. je nakon izvršenog pretresa lišeno slobode, te privedeno u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon kompletiranja svih dokaza i dokumentovanja prikupljenih obavješenja, protiv lica: T.A., rođenog 1975. godine, M.A., rođenog 1966. godine i P.S., rođenog 1974. godine, bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo "Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" iz člana 371. stav 1. KZ FBiH.

Policijski službenici će, u kontekstu pronalaska nakita i drugih predmeta izuzetih prilikom vršenja pretresa, nastaviti sa poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti, na utvrđivanju svih potrebnih činjenica i okolnosti, koje će potvrditi da li otuđeni predmeti potiču iz  krivičnih djela, budući da postoji sumnja da su otuđena od strane prijavljenih lica.