Izvršenim pretresima u Zenici pronađena opojna droga i oružje

D04A9DCE A551 4BBB B444 2BD44793448E
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica D.E, rođenog 1975. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga. U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, dana 14.09.2021. godine, izvršen je pretres kuće, dvorišta i pomoćnih objekata koje koristi navedeno lice a koji se nalaze u ulici Čelići, Grad Zenica. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:• 621 gram praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim   

ČITAJ JOŠ:  Uhapšen manijak: Skidao gaće i pokazivao spolni organ

      izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),• 520 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, • pištolj sa pripadajućim okvirom i 2 metka,• jedna digitalna vaga za precizna mjerenja i • 2 stabljike, visine cca. 190 cm, koje svojim izgledom asociraju na indijsku konoplju.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je lice D.E. lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti.

ČITAJ JOŠ:  Brat maloljetnu sestru zatekao bez znakova života, pretpostavlja se da joj je fen pao u vodu

Takođe je, koordiniranim radom i razmjenom obavještajnih podataka i saznanja sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini a u okviru zavedene međunarodne operativne akcije “JAD South East Europe 2021”, dana 15.09.2021. godine, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršen pretres kuće i pomoćnih objekata koji su locirani u Zenici, u ulici Verostin put, a koje koriste lica: Š.E., rođen 1984. godine, i Š.D., rođen 1979. godine, oba lica iz Zenice. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:• 87 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, • 9 prepravljenih plinskih pištolja, sa pripadajućim okvirovima,• 70 metaka,• jedna digitalna vaga za precizna mjerenja,• veća količina dijelova vatrenog oružja-pištolja,• dva boksera.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je lice Š.D. lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti. Izvršenim pretresom su potvrđena operativna saznanja policijskih službenika, prikupljena u zavedenoj akciji, da navedena lica neovlašteno nabavljaju plinske pištolje i vrše prepravke na istim, u smislu mijenjanja cijevi i drugi dijelova, prepravljajući ih na taj način u vatreno oružje, te tako modifikovane pištolje prodaju drugim licima.

ČITAJ JOŠ:  NESREĆA U BIH: “Zastavom 128” bez registarskih oznaka sletio u kanal i poginuo

Navedene aktivnosti su rezultat pojačanog operativnog rada službenika Policijske uprave I u Zenici ali i kvalitetne saradnje i koordiniranog postupanja u okviru zavedene međunarodne policijske akcije.

GODISNJICA
MARKETING