Portal 072info

Izvucite maksimalan užitak iz ljetovanja

Istraživanja su pokazala ono što smo odavno mislile: posao nam pričinjava zadovoljstvo kad imamo dovoljno mogućnosti da idemo na odmor.

Prema jednom istraživanju u kojem su sudjelovale hiljade zaposlenika iz raznih dijelova svijeta, njihova najveća želja bili su dodatni slobodni dani (to je bilo važnije od povećanja plate).

Teško je konstantno raditi, bez mogućnosti da se isključiš i potpuno otkačiš od posla. Stručnjaci su objasnili kako izvući najbolje od godišnjeg odmora ili sljedećih nekoliko slobodnih dana.

Isključi se!

I to potpuno! Za vrijeme odmora moraš se potruditi da uopšte ne misliš na posao. Isključi službeni mobitel, pospremi u ladicu sve što ima veze s poslom, nemoj pregledavati službeni email. Ako ćeš se udaljiti od svakodnevne poslovne rutine, mogu ti na pamet doći nove ideje te možeš sagledati stvari iz drugog ugla. Osim što ćeš ti imati benefit od toga, imat će i poslodavac.

Idi što dalje!

Najbolje je otići na odmor što je moguće dalje od radnog mjesta i imati što je moguće manje kontakta sa svakodnevnicom.

Nekad je bilo dovoljno ne čitati dnevne vijesti, a danas se preporučuje isključiti Facebook te općenito internetske stranice s vijestima. Plaža, hladovina, planinska koliba bez internetske veze, savršeno za isključiti se.

Odmor je odmor!

Nemoj dopustiti da te šef nagovori da radiš nešto za vrijeme godišnjeg. Posao je posao, a odmor je odmor! Što više to razdvojiš, bolje je za tebe i za kompaniju gdje radiš.

Bez stresa na odmoru!

Konačno imaš malo odmora od posla, međutim, i na odmoru te počeo moriti stres. Upiši kurs joge ili stranog jezika, možda i kurs kuhanja, odigraj partiju tenisa, a navečer otiđi na koncert. Prošetaj pred spavanje po mjesečini i duboko diši. Za vrijeme odmora se dobro odmori, nemoj dopustiti da te išta izbaci iz slowmotiona te iskoristi maksimum iz svega.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box