Portal 072info

JA DRUGE NEMAM I NEĆU IMATI: Sretan ti rođendan, jedina!

Znam ja da uvijek govorim kako ću jednog dana otići u Njemačku i da ću se tamo sekundarnim lijepilom zalijepiti za zemlju samo da me ne vrate. Ovamo u Bosnu. Ma daj, kao da bih ja mogla tamo živjeti. Hej, ići na kahvu pet puta na dan! Znam i da nam nije sve sjajno, kako kome, ali opet dobro je. Živi smo, zdravi smo!

Znam da nigdje kao ovdje naroda nema, a za goste uvijek je puna sofra, svega ima! Samo kod nas kiflu možeš podijeliti na toliko komada, i da smo opet svi siti. I to svi siti od jednog komada! Možeš doći iz bilo kojeg mjesta s ove zemaljske kugle, odmah se pobratimo, jarani smo, braća, drugovi, haveri i rođeni. Ovdje moja mama ne maže komad kruha samo svojoj djeci, nego i svoj djeci iz komšiluka. I kad did galami, galami i na svoju i tuđu unučad jer on je did! I ovdje se sva djeca igraju Partizana i Nijemaca, svi žele da budu Prle i Tihi, niko švabe, jer ovdje se od malena zna ko je izdajnik! Ovdje uvijek ima fildžan više, komad više jer ne znaš ko može bahnuti! 

Sve ovo i mnogo više ima u njoj! Ja druge nemam i neću imati. Jer kako je Meša rekao, zavoljela sam ovu svoju zemlju i ne mogu bez nje. Sretan ti Dan državnosti, Bosno, otkrij nam tajnu kako uspijevaš izbrojati tolike rođendane, a ne stariti i bujati i cvjetati na proljeće, skupiti toliko ljudi u sebi na ljeto, biti rodna s jeseni, a svake zime biti najljepši slikarski motiv.

Edina Gerzić/cazin.net

Podijelite članak