“Ja tebi vojvodo, ti meni serdare”: Putin Dodika odlikovao ordenom Aleksandra Nevskog

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je odlikovao predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog.

Istu nagradu je 2019. godine dobio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Nagrada se dodjeljuje, kako javlja RT Balkan, “za veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine”.

Osim Dodika, Orden za hrabrost danas je dobio i pisac i vojni novinar Zahar Prilepin. Istu nagradu posmrtno je dobio njegov vozač Aleksandar Šubin koji je tom prilikom nastradao i od čije je smrti danas prošlo tačno mjesec dana.

Ordenom Aleksandra Nevskog se nagrađaju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Podsjećamo, Dodik je krajem maja boravio u posjeti Rusiji, a po povratku se pohvalio na press konferenciji da je s Putinom razgovarao više od sat vremena.

Rekao je kako mu je tom prilikom govorio i podršci Zapada koju, prema njegovom mišljenju, ima visoki predstavnik Christian Schmidt te je Putina pitao kako će se Rusija ponašati ukoliko Schmidt nametne neke nove odluke, na primjer oko statusa državne imovine.

“To je za nas zid i nakon toga imamo samo dva puta: jedan je da nestanemo, a drugi da očuvamo našu autonomiju, odnosno samostalnost”, kazao je Dodik i dodao kako je od Putina navodno dobio ohrabrujući odgovor u kojem mu je obećano da RS u takvoj situaciji neće ostati sama.

Klix