Portal 072info

Jabuke povučene sa tržišta BiH zbog pesticida

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa tržišta BiH povučena je prošlogodišnja berba jabuke “ajdared” proizvođača “Ogi voće” iz Gradiške, zbog povišenog nivoa ostataka pesticida koji su štetni po zdravlje ljudi, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu sa odredbama pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima.

Agencija za sigurnost hrane BiH dostavila je na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima sve informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizvoda.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U okviru vanredne inspekcijske kontrole, Republička uprava za inspekcijske poslove zabranila je distributeru “Agrofruktus” iz Gradiške promet jabuke “ajdared” prve, druge i treće klase, te naložila povlačenje isporučene količine od kupaca.

Prema pisanoj izjavi odgovornog lica – distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna, a traženo je i vraćanje, odmah po saznanju rezultata analize.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Inicijalnom procjenom zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece. Utvrđeni ostaci karbendazima su 0,450 miligrama po kilogramu, a dozvoljena vrijednost je 0,2 miligrama po kilogramu,

Rizik po zdravlje odraslih pri unosu ove materije nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Proizvod je povučen sa tržišta u skladu sa rezultatima laboratorijskih analiza.

Podijelite članak
  • 84
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6