Jabuke vam brzo truhnu: Stručnjak za voće otkrio trikove kako ih čuvati

Jabuke vam brzo truhnu: Stručnjak za voće otkrio trikove kako ih čuvati

Jabuke su prava jesenska i zimska poslastica, iako ih ima tokom cijele godine. Od njih možete pripremati razna jela, ali postoji jedan problem – brzo propadaju.

Norm Schultz, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal Food&Wine otkrio je kako čuvati jabuke i produžiti im vijek trajanja.

Pravi odabir

Što je jabuka manja, a kožica deblja, općenito će duže trajati. Također, gorke jabuke duže traju od slađih jabuka. Najbolja jabuka za duže vrijeme je Granny Smith, trpka jabuka s debelom korom koja može potrajati i do četiri mjeseca.

Pazite na izgled

Jedna loša jabuka može pokvariti ostatak dobrih.

Ako jabuka ima i malu modricu, plin etilen se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže trune i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primijetite da jedna počinje trunuti, izvadite je i potrošite.

Pravilno čuvanje

Do preranog kvarenja može dovesti pospremanje jabuka blizu drugog voća. Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, primjera radi, banana i grožđa.

Temperatura

Proces kvarenja usporit će i niska temperatura, pa ako svoje jabuke ne planirate pojesti u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu.

Za dugovječnost su ključne hladnije temperature te mrak i vlaga.

Ladica u frižideru je idealna jer će jabuke u tom prostoru trajati i do tri sedmice. Ako nemate mjesta u ladicama, možete ih zamotati i držati u podrumu ili garaži.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE