Portal 072info

Jača srce i kosti, poboljšava raspoloženje i san: Sve prednosti skijanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vrijeme skijanja samo što nije počelo, a mnogima baš to doba godine, period je kojem se najviše vesele. Ali, osim što je to vrijeme odmora i uživanja u snježnim radostima i svemu što skijanje donosi, ovom zimskom sportu stručnjaci dodaju i niz zdravstvenih prednosti, kako fizičkih, tako i psihičkih, piše Faktor.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pa, krenimo redom:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Poboljšava propriocepciju

Propriocepcija je sposobnost osvještavanja osjećaja prema dijelovima tijela te akcije da ih se pokrene. Skijanje uključuje visok nivo koordinacije i ravnoteže i skijaš mora biti svjestan i svojih najsitnijih pokreta i položaja tijela, kako bi skijao dobro i ostao na skijama. Propriocepcija slabi s godinama, stoga je dobro što češće se izlagati proprioceptivnim zadacima, kako bi se ta sposobnost održavala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jača kosti i zglobove

Koljena moraju izdržati napetost i težinu našeg tijela kako se budemo spuštali na skijama, stoga skijanje kao aktivnost utječe na čvrstoću i stabilnost zgloba koljena. Osim toga, zbog težine koju nose tokom skijanja, dolazi i do jačanja kostiju. Stoga, jačanjem se smanjuje opasnost od povreda, osteoporoze te se povećava proprioceptivna snaga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poboljšava raspoloženje

Skijanje ne samo da poboljšava raspoloženje već i pozitivno utječe na ukupno mentalno i fizičko zdravlje, bez obzira na učestalost i trajanje aktivnosti.

Povećava kardiovaskularnu izdržljivost

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao aerobna aktivnost, koja zahtijeva izdržljivost, skijanje pomaže u potrošnji kalorija i gubitku viška kilograma. Prosječna potrošnja kalorija za 60 minuta skijanja penje se na čak do 700, što skijanje čini jednim od sportovima koji troše najviše kalorija. Također, početnicima će pomoći i hodanje prema početku staze (umjesto vožnje žičarom) u poboljšanju zdravlja srca i pluća.

Jača mišiće donjeg dijela tijela

S obzirom da je skijaš tokom vožnje na skijanja u konstantnoj poziciji počučnja, ova aktivnost jača unutrašnje dijelove natkoljenica, mišiće stražnje lože, mišiće prednje strane natkoljenice te stražnjicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poboljšava ravnotežu i snagu corea

S obzirom da skijaš tokom skijanja cijelo vrijeme ulaže napore da održi ravnotežu, mišići corea (mišići koji čine jezgru našeg muskulaturnog sistema) su aktivirani i pod tenzijom. Dodatno, budući da poboljšava ravnotežu i agilnost, skijanje pomaže i starijim osobama u smanjenju rizika od padova.

Potiče san

Skijanje je aktivnost koja aktivira cijelo tijelo, pa je osjećaj umora koji osjećaju skijaši nakon dana provedenog na snijegu, garancija kvalitetnog i čvrstog sna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poboljšava fleksibilnost

U skijanju je dobra fleksibilnost ogromna prednost. Izgradnjom fleksibilnosti smanjuje se rizik o mišićnih istezanja i drugih povreda. Stoga, redovno istezanje mišića corea ojačat će mišiće trbuha, bočnoga trbuha te kukove koji su aktivni tokom skijanja.

Potiče zdrave prehrambene navike

Tokom boravka na skijanju važno je obrocima tijelo opskrbiti energijom koja je potrebna za sve izazove na skijama. Doručak mora organizam napuniti energijom, ručak mora nadomjestiti do tog vremena potrošenu energiju, a večera pomoći u oporavku nakon cjelodnevne aktivnosti. Stoga, skijanje automatski potiče na zdravije prehrambene izbore: proteine, zdrave masti, manje šećera i puno voća i povrća.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Doprinosi preplanulom tenu

Dan proveden na planini pomoći će da zaboravite na svakodnevni stres. Osim toga, benefiti izloženosti sunčevim zrakama i vitaminu D, pomaže u poboljšanju raspoloženja i negativnim mentalnim stanjima povezanima uz zimski period godine, poput depresija i anksioznosti.

Zabava sa prijateljima

Odlazak na skijanje puno je više od samog boravka na skijaškoj stazi. To je prilika da se družite sa prijateljima, steknete nova poznanstva, prijateljstva ili ljubavi, vrijeme da zaboravite stres i probleme s posla ili iz svakodnevice i uživate u zabavi i prekrasnim krajolicima.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 25
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME