873x400 26
AUTOR: H.D.
DATUM: srp 23, 2021 @ 13:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor za portal “Avaza” komentirala je odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) kojom su nametnute izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. 

NER FIT

Vladavina prava

– Bosna i Hercegovina ili barem veliki dio građanki i građana želi evrospki put i ulazak u EU. Jedan od temelja EU je vladavina prava, to između ostalog znači i poštivanje presuda. Ova odluka gospodina Incka jeste apsolutno na tome, BiH se ovim činom učvršćuje u poštivanju vladavine prava. Dakle poštivanju presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u kojem je završni čin bila presuda Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici. Apsolutno pozdravljam ovakvu odluku Incka jer je to očito jedan od načina da svi, ali apsolutno svi, a posebno političari, moraju prihvatiti ovu odluku i moraju je poštivati. Moraju je poštivati svi političari na cijelom svijetu, a ne samo u BiH – kazala je Kosor.

Dodala je ovo jedan od koraka ka uspostavi vladavine prava.

– Sramotno je bilo da neki političari u BiH, ali izvan nje negiraju genocid u Srebrenici. Taj sramni događaj koji je danas na savjesti cijelog čovječanstva. Moja puna podrška ovoj odluci, a bit će sa strane zanimljivo gledati reakcije onih političara koji su do sad genocid u Srebrenici negirali ili su šutili na presudu Mladiću, a što je jednako loše – poručila je Kosor.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema njenim riječima, treba pitati političare u BiH koji se kunu u evrospke integracije zašto se morala čekati odluka Valentina Incka.

Pokazali svoje pravo lice

– Svi oni koji nisu doprinijeli da se ovakva odluka davno donese zapravo su pokazali svoje pravo lice. Pogubna je politika u kojoj možete biti u proevrospkom kolu sa ljudima koji ne priznaju genocid ili slave Mladića i ostale zločince. Ne možeš se boriti za boljitak BiH, ako si u kolu sa onima koji ne priznaju genocid u Srebrenici. Mnogi će sad govoriti da je gospodin Incko mogao ranije donijeti ovu odluku, ali ja mislim da je on čekao konačnu presudu Mladiću i to kao glavnom izvršitelju te monstruozne velikosrpske ideje. I evo nakon konačne presude niko mu u tom smislu ne može ništa prigovoriti. Pravomoćne presude su jasne i u skladu sa njima se mora djelovati i mislim da se to dogodilo. S ovom odlukom gospodin Incko odlazi iz BiH sa visoko podignutog čela – naglasila je Kosor.

Ovom prilikom prisjetila se i svog susreta sa Inckom u Tuzli.

– Kao premijerka s gospodinom Inskom sam imala jako prijateljske odnose. Pamtim jedan naš susret u Tuzli, a kad sam primala priznanje. Bili smo zajedno za stolom i puno razgovarali o BiH, toj prelijepoj zemlji u kojoj je on bio visoki predstavnik – zaključila je Kosor.   

LIDER