Jahorina kao najveće gradilište u BiH: Evo šta se sve sprema za ljetnu i zimsku sezonu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Olimpijski centar Jahorina iz rekordne zimske sezone 2021/2022. ulazi u, prema svim indikacijama, historijsku ljetnu sezonu, kada će do sada najsadržajnijom ponudom ljetnih aktivnosti zasigurno privući veliki broj posjetilaca na obronke ove olimpijske planine.

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je veliki broj kranova, bagera i drugih mašina, kao i brojnih radnika koji svakodnevno izvode radove na Jahorini.

Projekti kojima je Olimpijski centar Jahorina privukao do sada najveći broj posjetilaca nastavljaju da se nižu i nakon završetka sezone skijanja, te se tako na Jahorini već sada vrijedno radi na projektima koji će od 1. jula silno obradovati ljubitelje ove olimpijske planine svih uzrasta, a koji se nalaze u finalnim fazama realizacije. Također se grade i smještaji objekti.

“Samo neki od uspješnih projekata vizionarskog duha menadžmenta Olimpijskog centra Jahorina i njegovih vrijednih radnika su, a koji svoje posljednje testne vožnje prolaze već sada, su Butterfly i NauticJet iz Adrenalin parka na platou Poljice, Dječiji Park, Avantura Park, Bike Park i Bike Staza, Off Road Karting, Kajak, Staza Životinjsko Carstvo, dok je Olimpijski bar na vrhu planine dobio novu ‘plažu'”, rekli su nam iz OC Jahorina.

Najniži nivo ovog jedinstvenog restoran-bara na vrhu staze Poljice i 1.879 metara nadmorske visine dobio je veliki prostor u vidu otvorene terase, sa prelijepim pogledom na akumulaciono jezero i sve aktivnosti u kojima će svi posjetioci Olimpijskog bara, u sklopu Atrakcija na jezeru, moći beskrajno uživati.

Uz stare sadržaje kao što su Alpine Coaster, Pedaline i Lopte u sklopu Atrakcija na jezeru, panoramska vožnja gondolom Poljice, Tower, Loopster, ZipLine i SkyDive, Tjubing i XRaycer, novi sadržaji doprinijet će ne samo organizovanijem, zabavnijem i ljepšem izgledu Jahorine, no i većoj posjećenosti u narednim zimskim te ljetnim sezonama, čemu su ovi projekti značajno doprinijeli.

Dalji tok ovakvih postupaka doveo je do velikog broja novih, privatnih ulaganja mnogobrojnih investitora, koji su za realizaciju sopstvenih projekata angažovali mnoštvo ljudske radne snage.

“Sve pomenuto je učinilo Jahorinu najvećim gradilištem u Bosni i Hercegovini”, navode iz OC Jahorina.

Rezultat svih ulaganja je prosječna cijena kvadrata nekretnine od čak 8.000 KM, te novih 10.000 smještajnih jedinica, u vidu 300.000 metara kvadratnih novih objekata.

“Uzimajući u obzir visinu poreza od 17 posto koju je potrebno platiti na pomenuti iznos, podrška u vidu investicije od 99 miliona KM, koju je Olimpijski centar Jahorina dobio od države, višestruko je vraćena, a broj radnih mjesta znatno povećan.

Ipak, vizija o narednoj zimskoj sezoni i narednom istorijskom uspjehu, kao možda najvećem zadatku do sada, nalazi se pred Olimpijskim centrom Jahorina. Nove ideje i novi projekti za skijanje i zimske aktivnosti već počinju da se realizuju, kako bi Jahorina sve svoje posjetioce sačekala u svom najboljem izdanju”, rekli su nam.

Nakon realizacije ljetnih projekata i uz početak ljetne sezone 2022 ističu da će marljivo krenuti u dalje faze realizacije projekata za zimsku sezonu 2022/2023., koji podrazumijevaju izgradnju snowboard parka na stazi Trnovo, izgradnju sankališta na stazi broj 7, izgradnju ski lifta tanjir na stazi Trnovo, ski lifta sidro na stazi Prača, kao i potpunu realizaciju projekta oživljavanja skijališta Igrišta.

Klix.ba