lada niva vozac
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Lada Niva i nakon punih 40 godina nudi sposobnosti vrijedne divljenja, ali ipak nije svemoguća.

To je na svojoj koži iskusio Jonny s YouTube kanala The Late Brake Show, koji je odlučio testirati upravo Ladu. Naime, nakon što je uvidio da inače odličan terenac Suzuki Jimny više nije dostupan, dao se u potragu za dostojnom zamjenom.

Potraga nije trajala dugo, a kao jedino novo rješenje pokazala se Lada Niva.

Originalna prva generacija nakon još jednog redizajna nosi oznaku Legend, što joj itekako pristaje. Ispod poklopca je i dalje 1.7 benzinac, sada opremljen Boschovom elektronikom s mogućnosti da podari maksimalnih 85 KS i 129 Nm. 

Iskustvo u vožnji je poznato, a dobitna formula je i dalje prisutna. U kompaktnom pakiranju s dovoljnom visinom podnice vozač na raspolaganju ima tri ručice (mjenjač, redukcija, blokada dif.), a to je dovoljno da Niva postane nezaustavljiva. Gotovo nezaustavljiva jer je ova doista morala stati i pričekati da je se izvuče iz preduboke vode. A onda nekoliko sitnih zahvata i vožnja može nastaviti. 

Niva sada nudi električne podizače, a tu su i nekadašnje opcije poput klime i serva. Sjedala su stigla iz Renaulta, a nova je i obloga vrata. Sve u svemu, Niva je postala još privlačnija. O posebnim izvedbama, kao što je Bronto s podignutim ovjesom i izbačenim blatobranima, da i ne govorimo.