Jakov Galić: Zaposleni u institucijama BiH neće ostati bez plata

parlament bih parlamentarna skupstina 215038 725x408 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine neće ostati bez plata, kako to tvrde pojedini mediji, poručio je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Jakov Galić.

Galić je rekao da su isplata spoljnog duga i isplate plata obaveza bez obzira da li bio usvojen budžet ili ne, donesena odluka o privremenom finansiranju ili ne, ali smatra da će biti donesena odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvatral.

ČITAJ JOŠ:  Za sutra upaljen narandžasti meteoalarm, kakvo nas vrijeme čeka u narednim danima

“Politička kriza koja traje treba da se razriješi, ali istovremeno ne mislim da zaposleni u institucijama treba da ostanu bez plata. Mislim da to nije u redu i da se to neće desiti”, smatra Jakov Galić.

On je podsjetio i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2008. godine u kojoj je izričito rečeno da se ne smije ugroziti finansiranje države.

“Smatram da se i isplata plata zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine tretira na isti način kao i otplata spoljnog duga, zato što život mora da ide dalje i ljudi koji rade u institucijama BiH dolaze na posao i rade, a dogovori vezani za neke odluke o kojima je jasno svoj stav dala Narodna skupština Republike Srpske se ne usvajaju”, pojasnio je Galić.
Prema njegovim riječima, neće biti problema kod finansiranja institucija na nivou BiH.

ČITAJ JOŠ:  Zima dolazi, u utorak najavljen snijeg na planinama

“Činjenica da zaposleni u institucijama BiH primaju plate ne šteti Republici Srpskoj, institucije i agencije treba da rade, a politički dio zbog nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika koji je udar na Republiku Srpske i slobodu govora je zaustavljen. Institucije treba da rade jer sve drugo bi bila ludost”, zaključio je Galić.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dostavilo je Generalnom sekretarijata Savjeta ministara odluku o privremenom finansiranju za četvrti kvartal ove godine, potvrđeno je ranije danas Srni iz ovog ministarstva.

ČITAJ JOŠ:  Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend?
GODISNJICA
MARKETING